Fjärrvärme, Uppsala

Fjärrvärmen i stjärnarkitekternas fokus

Publicerad: 2019-09-18 Uppdaterad: 2020-06-24 kl. 07:23

uppsala-fjärrvärme-liljewall

Behöver fjärrvärmeanläggningar se bra ut? På senare år har svaret från energivärldens designansvariga snabbt rört sig från nej till ja, och exemplen där topparkitekter är med i loopen blir allt fler.

Den som vill slå ett slag för fjärrvärmen möter omedelbart utmaningen i att den är så bekväm att de flesta användare aldrig funderar över att de har den. Men de som ansvarar för energin i hus eller områden brukar ha bilden av den som en enkel och energieffektiv lösning, och allt oftare med små fossila utsläpp.

Men snygg?

Arkitektur- och designförlaget Phaidon hör till dem som har uppmärksammat kraft- och värmebranschens begynnande ankungeförvandling. Se listan över ”5 byggnader som får energiproduktion att se bra ut”.

En av dem är danska Roskildes nyaste avfallsförbränningsanläggning, med form som inspirerats av stadens främsta byggnadsverk domkyrkan. Mer om Roskildeanläggningens form går också att läsa i en ingående artikel av nättidningen Vice.

roskilde-erick-van-egeraatRoskildes avfallsförbränningslinje 6, ”Energitårnet”, har ritats av arkitekten Erick van Egeraat. Anläggningen, som ger både värme och el, togs i drift 2013. (Foto: Erick van Egeraat)

En annan är Utrechts värmeproduktionsanläggning, ritad av Dok Architecten. En av anledningarna till att den har inneslutits i ett stålskal är att dämpa bullret till omgivningen. Att det hela sedan, i sitt stilrena snitt och ytskikt av cortenplåt, framstår som en skulptur har inte gjort saken sämre. Här beskriver arkitekten projektet med en mängd bilder.

utrecht-dok-architectenNederländska Dok Architecten står bakom utförandet av en uppmärksammad värmeanläggning utanför staden Utrecht. Den stod klar 2005. (Foto: Dok Architecten)

Idén att fasaden kan representera förbränningen innanför den tillämpas även när Vattenfall Värme nu låter bygga sin nya biobränsleanläggning i Uppsala, Carpe Futurum. Som arkitektfirman Liljewall formulerade det i sitt vinnande tävlingsbidrag kallat Aros Reflecta: ”Fasadsystemets pixlar speglar innehållet. En låga som förångar vatten och producerar värme och elektricitet åt invånarna. Den rundade formen ger ett vänligt intryck, spännande ljusföring och böjer sig mot staden.”

(Foto i topp: Liljewalls)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!