Australiens geografi ställer stora krav på landets elnät. Världens sjätte största land till ytan är omgärdat av hav och är relativt tätbefolkat runt kusterna, men inlandet innehåller såväl savanner, stäpp och öken som bergskedjor och täta skogsområden.
Trots att det bara bor 25 miljoner i ”the land down under” är elnätet dubbelt så stort som det i till exempel Tyskland (vars befolkning är mer än tre gånger så stor).
Landets speciella förutsättningar innebär också att den australiska elmarknaden genomgått många stora förändringar. Under 1990-talet var den i hög utsträckning regional: produktion, distribution och försäljning av el ägdes och sköttes av Australiens sex respektive stater. När regeringen sedan avreglerade marknaden under decenniets andra halva togs den i stället över av privata företag. 1998 skapades National Electricity Market (NMS) med målet att skapa en handelsplats med spotpriser för producenter och distributörer, där elhandel skulle ske i auktioner med 30-minutersintervaller. Ett förfarande som inte är olikt det som finns på till exempel den nordiska marknaden Nord Pool.
Ett stort teknikskifte
Australiens utveckling av elmarknaden stannade dock inte där. För även om NMS:s teknologi förbättrats och förfinats har det under de tidigare 30-minutersintervallen ändå uppstått avvikelser som har påverkat priset onödigt mycket.
I den globala energiomställningen kommer investeringar i snabbare och bättre teknologi och viljan hos företag att sänka sina koldioxidavtryck bara att öka. Därmed kommer marknaden också behöva anpassa sig till fler förnybara och väderberoende energikällor, vilket gör tillgången och därmed priset mer volatila.
Efter flera år av utveckling och samarbete mellan den marknadsreglerande myndigheten Australian Energy Market Operators (AEMO) och aktörerna på marknaden presenterades 2021 den så kallade 5MS-tekniken, en ny molnbaserad femminutersmodell som ses som ett av de av de största teknikskiftena i den globala energisektorn.
En mer dynamisk handelsplats
Tanken med de nya femminutersintervallen på NMS är att minska, allra helst helt radera, anomalierna från elmarknaden. Som de flesta energimarknader är den australiska väldigt tävlingsinriktad och förändras snabbt. Förnybara källor, ny batteriladdningsteknik och smartare mätning av elkonsumtion har förändrat energilandskapet i grunden. Alla förändringar har gjort marknaden mer volatil och behovet av en mer dynamisk marknadsplats när det gäller tillgång, efterfrågan och prissättning har blivit alltmer påtaglig.
I och med att den nya plattformen för 5MS-tekniken är molnbaserad, klarar den att hantera de enorma mängder data som behöver processas och lagras under varje femminutersperiod.
Mer exakt prissättning
Andra fördelar med 5MS är bland annat att priserna blir mer exakta, men också att marknaden är mer flexibel när det gäller att justera för ökad efterfrågan och de variationer i tillgång som kommer med förnybara väderberoende källor.
Skillnaden mellan fem- och trettiominutersintervall ligger också i hur effektiv hela elsystemet blir, eftersom det tidigare fanns en fördröjning mellan marknadens faktiska tillstånd och prissättningen. Hoppet är att femminutersintervallen ska kunna göra att marknaden reagerar snabbare och mer exakt på förändringar när det gäller tillgång och efterfrågan. Det kan i sin tur leda till en mer stabil och transparent prissättning.
EU:s övergång till 15-minutersintervaller
Trots en del skillnader som att Australien har infört femminutersintervaller, medan EU går till 15 minuter och att Australien infört förändringen på en nationell marknad, medan EU:s förändring kommer att omfatta flera länder, är de grundläggande principerna och målen bakom förändringarna ganska lika. Båda förändringarna syftar bland annat till att öka effektiviteten i kraftsystemet, bättre hantera en växande andel förnybar energi och skapa mer effektiva prissignaler.
Du kan läsa mer om övergången till 15-minuters upplösning och avräkning på Energy Plaza:
> Därför går energimarknaden över till 15-minutersavräkning
> Vad är 15-minuters avräkning och upplösning?
Hur fungerar Sveriges elmarknad?
Vi förklarar hur elmarknaden fungerar i vår guide Elmarknaden – din kompletta guide