Fastighetsägare får 500 miljoner i stöd till solceller

Publicerad: 2019-10-04 Uppdaterad: 2020-03-25 kl. 12:54

Medium Screen 72 DPI-Vattenfall_Customer_Women_Solar_Panels_Residental_Area_122

Kön för solcellsstöd rör sig framåt sedan regeringen skjutit till 500 miljoner kronor extra i höständringsbudgeten. Såväl BRF:er som bostadsbolag och näringslokals- och småhusägare berörs.

Solceller rör sig snabbt mot att bli en självklar bit i det allt mer komplexa energipusslet hos fastighetsägare som vill utnyttja dagens växande möjligheter.

I våras sänktes stödnivån till 20 procent av investeringskostnaden, från tidigare 30 procent – men nu skjuter regeringen till en halv miljard för att fler av dem som köar för bidrag ska kunna få det.

Med ett tillskott på 500 miljoner kronor till solcellsstödet för 2019, i höständringsbudgeten i september, vill regeringen ge den framväxande energiformen ytterligare en puff.

Det lyfter investeringsstödet för 2019 till totalt 1,2 miljarder kronor. Att det totala stödet växer trots sänkt ersättningsnivå beror på att mängden solcellssystem som installeras växer kraftigt.

Energimyndigheten beräknar att det kommer att räcka till att bevilja ytterligare 8000 ansökningar, vilket motsvarar kön av dem som har lämnat in ansökningar fram till juni 2019. Det totala antalet ansökningar i kö är dock hela 18000.

Ansökningar prövas inte enligt reglerna som gällde när de lämnades in, utan enligt de regler som gäller när beslutet fattas. Notera att företag inte kan beviljas investeringsstöd för projekt som de har hunnit börja på.

Snart ska stöd inte behövas

I budgetpropositionen inför 2020 föreslås att satsningen på solceller och energilagring får 835 miljoner kronor, genom att investeringsstödet för solceller tilldelas 300 miljoner kronor mer än tidigare aviserat.

BRF:er, företagare som äger sin fastighet och fastighetsägare med flerfamiljshus kan söka bidraget, som är tänkt att kompensera för den merkostnad som överlag finns kvar i jämförelse med annan el.

I takt med att de totala kostnaderna för solceller, andra systemkomponenter och installation kommer ner, sänks stödnivån, det vill säga procentsiffran för hur stor del av investeringskostnaderna som bidraget täcker. Energimyndigheten har bedömt att stödet skulle kunna fasas ut helt redan om ett par år.

 

Vattenfall InHouse

Funderar ni på att ställa om till en hållbar energiproduktion?

Vi erbjuder skräddarsydda energilösningar efter behov där vi sätter upp solceller, borrar för värmepumpar, installerar laddboxar – allt enligt fastighetens förutsättningar.

Vi tar hand om allt från design och investering till drift, underhåll, styrning och optimering av fastighetens energisystem.

www.vattenfall.se/inhouse

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!