Förnybar energi, Hållbarhet

Blockkedjor kan ge grön el en snabbfil

Publicerad: 2020-06-23 Uppdaterad: 2022-05-13 kl. 13:19

blockkedja-grön-el

Många associerar blockkedjan med kryptovaluta, men nu har tekniken även börjat leta sig in i energibranschen. Så kan elhandeln förändras i framtiden.

En blockkedja är ett slags decentraliserad databas för att verifiera transaktioner, och tekniken är på flera sätt perfekt för just energibranschen. Blockkedjans grundegenskap är att den gör det omöjligt att ”spendera” samma resurs flera gånger. Den egenskapen passar mot behovet vid ursprungsmärkning. Miljömärkt el har funnits på marknaden i flera år, men i dagsläget är det svårt att spåra exakt vart just “din” el kommer ifrån. Med blockkedjan kan man säkerställa, genom hela värdekedjan, att varje ursprungsgaranterad kilowattimme som en kund köper också motsvaras av viss verklig produktion.

Men det är inte bara vid elhandel som blockkedjesystem passar utmärkt. Tekniken kan även passa bra som lösning på de något nyckfulla svängningarna i elproduktionen som förnybara källor innebär. Medan fossila energikällor ger en relativt jämn produktion kan det variera betydligt i den förnybara produktionen beroende på tid på dygnet, väder eller årstid.

Med elkonsumenterna uppkopplade på samma kedja kan utbud och efterfrågan synkroniseras på ett mycket bättre sätt, och såväl produktion som användning decentraliseras och demokratiseras. Blockkedjan fungerar då som ett slags ryggrad; ett tillförlitligt system där länder, producenter, distributörer och konsumenter delar sin data för att skapa en grönare och mer flexibel energimarknad som är öppen för alla.

Läs mer om vikten av energiomställningen

IBM och europeiska energibolag pilottestar blockkedjan

Från kryptovalutor har tekniken börjat leta sig in i allt fler branscher. Nyligen rapporterade den populära branschsajten Coindesk att IBM skapat en egen blockkedja tillsammans med tre stora europeiska elproducenter. Pilotprojektet med nederländska TenneT, schweiziska Swissgrid och Terna från Grekland kallas Equigy.

– Traditionellt har den flexibla energimarknaden befolkats av stora aktörer med antingen stora kraftverk eller industriella faciliteter, och har inte varit en plats där du och jag kan delta. Men nu ser vi blockkedjan som ett sätt att göra systemet mer tillförlitligt och demokratiserat”, säger Leo Dijkstra, energi- och miljöchef på IBM, till Coindesk.

En del av utmaningen ligger i kraftigt reglerad energibransch med åldrande teknik. Men om pilottesterna faller väl ut menar Dijkstra att man redan där tagit ett stort steg mot en integrerad elmarknad för hela Europa. Bolagen som deltar i projektet har nämligen verksamhet som spänner över Nederländerna, Tyskland, Italien och Schweiz.

– Ett tänkbart tillägg i nästa steg är Danmark, som är ett av de länder i världen med högst andel förnybar energi. Det skulle förankra hela projektet.

Vattenfall och Microsoft har utvecklat dygnet runt-matchning (24/7-matchning), en lösning som i realtid matchar elkonsumtion med tillgänglig produktion. Läs mer om samarbetet och 24/7-matchning här.

24/7 matchning - förnybar el timme för timme

(Foto: Danielle MacInnes/Unsplash)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!