vätgas

Vätgasens betydelse kommer att fortsätta växa

Publicerad: 2024-09-19 kl. 05:00

Oskar Almén Vätgas

Oskar Almén är energiexpert på PA Consulting och vet mycket om vätgas som en viktig pusselbit i svensk industri. Här besvarar han några frågor om den spännande tekniken. 

Varför är vätgas viktigt för det svenska energisystemet?  

 Vätgas är framför allt en energibärare och transportör av all sorts fossilfri elproduktion. Vätgasen leder indirekt till att säkra befintlig och ny industri, eftersom den skapar förutsättningar för att ersätta fossila råvaror som annars används i dessa processer.  

Vad kan vätgasen lösa för utmaningar?  

Fossilfri vätgas kan användas i till exempel ståltillverkning, flytande bränsle och för gödselproduktion. Kostnaden för att tillverka vätgasen har sjunkit en del den senaste tiden och tekniker för att använda den har genom bland annat Hybritprojektet fått en stor skjuts framåt. Även initiativ som är ledande inom utveckling av elektrobränsle-anläggningar driver på lönsamheten av vätgasbaserade produktionsprocesser.

Ladda ner PA Consultings rapport: Power-to-X Harnessing Norway’s hydrogen horizon

Hur är Sveriges förutsättningar för vätgasanvändning?  

 Sverige har jämförelsevis lite erfarenhet av rikstäckande gasinfrastruktur och behöver därför bygga upp kunskap och expertis i stor skala. Situationen i andra länder är delvis en annan, med aktörer som förutom att arbeta med fossilgas även är centrala för vätgasmarknaden. Å andra sidan har svensk industri tidigt förstått värdet i att ställa om, och därmed visat stor vilja att ta igen det kunskapsgap som finns.  

Ska vi bygga en ny infrastruktur för vätgas?  

 El och vätgas används på olika sätt men kompletterar varandra som ersättning för fossila energislag. Grön vätgas blir relativt dyrt och är bäst att använda för processer där andra lösningar inte passar. Men kostnaderna kommer att minska för både vätgasproduktion och distribution vartefter marknaden och volymerna ökar. Till en början är det relativt stora och riskfyllda investeringar som måste göras i infrastruktur och enskilda anläggningar innan tekniken kommer ner i lägre kostnadsnivåer. Detta känner vi igen från andra innovationer som till exempel mobiltelefoni. Det var ett extremt dyrt sätt att kommunicera på tills det blev allmänt utbrett.  

Hur mycket pengar investeras i vätgas idag?  

 Globalt handlar det om astronomiska belopp och enbart inom EU uppskattar man att det sammanlagda investeringsbehovet för produktion av förnybar vätgas fram till 2050 kommer att uppgå till 470 miljarder euro. I Sverige är Hybrit och H2GS stora spelare medan Ovako i Hofors var först i världen med att värma stål med fossilfri vätgas inför valsningsprocessen.

Ladda ner rapporten: The hydrogen horizon Water’s role in safeguarding the energy transition

Vad kan man förvänta sig som energikund?

 Det beror helt på din profil och inriktning. Om du har nytta av vätgas i din produktion eller kan producera den, kan det ge en stor fördel gentemot dina konkurrenter att agera tidigt. Vi ser förslag inom bland annat transportsektorn där sådant som reduktionsplikt tvingar fram förändringar som endast kan genomföras med hjälp av vätgas.  

Det låter som en självklarhet att alla ska jobba med vätgas. Varför går det inte fortare?

 Vi upplever att det råder stor aktivitet bland energibolag och i industrin, men en viktig fråga att ta ställning till är på vilket sätt respektive aktör ska agera. Affärsmodeller för ett ekonomiskt hållbart och långsiktigt deltagande i en vätgasekonomi är svåra frågor att definiera. Alla undrar vad det faktiska värdet på fossilfri vätgas är.

 Energibranschen och industrin är vana vid att resonera kring spotpriser och göra avancerade prisprognoser för el, men nu ökar komplexiteten när teknisk risk, marknadsrisk och andra delmoment påverkar i högre grad.  

 Vid sidan av marknadens agerande är det förstås mycket viktigt att politik och regleringar kommer i kapp och håller jämna steg. Vi har som sagt en större vana av el än gas i Sverige och det behövs riktlinjer för att marknaden ska våga ta investeringsbeslut på mångmiljardnivåer. Flera modiga aktörer har tagit ställning, men fler kommer vartefter regelverk och politiska ambitioner förtydligas.  

Läs mer på PA Consultings hemsida 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!