Hållbarhet, energiomställning

Trendspaning våren 2022 – Styrka genom nära samarbeten

Publicerad: 2022-05-19 Uppdaterad: 2022-05-24 kl. 07:29

Trendspaning våren 2022 – Styrka genom nära samarbeten

Nu vill vi ha kontroll och känna trygghet. På energimarknaden ser vi hur fokus skiftar från globalt till nationellt och lokalt. En utveckling som föder nya samarbeten mellan såväl grannar som mellan energiproducenter och företag.

Osäkerhet föder nya behov

De senaste årens kriser har naggat tron på att allt ordnar sig. De globala leverantörskedjorna kom att sättas ur spel både av coronapandemin och av det containerfartyg som i dagar blockerade Suez-kanalen. Rysslands krig mot Ukraina har framkallat ett nytt och betydligt mer osäkert världsläge. Behovet av kontroll, leveranssäkerhet och trygghet har ökat.

Många investerar i egna solceller och batterier. På vissa håll har lokala samarbeten redan uppstått och när EU:s elmarknadsdirektiv genomförs i Sverige uppstår ett stöd i lagen för att skapa så kallade medborgarenergigemenskaper med tydliga spelregler. Psykologiska drivkrafter, teknikutveckling och ny lagstiftning samverkar för att driva på en utveckling vi ser växa sig starkare på sikt.

Lokala samarbeten tar form

Inom industrin ser vi en liknande utveckling, där företag och energileverantörer samarbetar lokalt. Vattenfall, SSAB och LKAB:s gemensamma satsning på fossilfritt stål genom HYBRIT är ett exempel. Ett annat är PPA-avtal där energiintensiva aktörer inom exempelvis techindustrin förbinder sig att köpa från en viss producent under längre tid.

Läs mer om hållbarhet för företag för tips om hur vi kommer igång

Från företagens synvinkel ger det tillgång till fossilfri el till fördelaktiga priser, och möjlighet att etablera fossilfria produktionsanläggningar som matchar slutkundernas intresse för ”gröna” produkter. Google och Facebook tecknade tidigt PPA-avtal med vindkraftsproducenter för att förse sina anläggningar med förnybar el. Även inom tung industri och hos fastighetsbolag är intresset stort. På mindre än tio år har större företag kontrakterat 2,8 GW kapacitet i Sverige, vilket motsvarar förbrukningen hos drygt 500 000 villor.

I vårens trendspaning får du ta del av insikter kring fem rörelser i energilandskapet och vad de kan innebära för din verksamhet. Läs bland annat om:

  1. Drivkraften bakom de allt fler lokala energisamverkansprojekten
  2. De populära PPA-avtalens roll i den gröna omställningen
  3. Varför biologisk mångfald och klimat är två sidor av samma mynt
  4. Hur nätet blir starkare och mer stabilt om vi alla både kan ge och ta
  5. Cyberangrepp; en daglig kamp som blivit del i det nya normala

 

New call-to-action

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!