Förnybar energi, Fjärrvärme, Uppsala

Titta in i hjärtat av Carpe Futurum – från din mobil

Publicerad: 2022-04-27 Uppdaterad: 2022-04-27 kl. 13:08

Titta in i hjärtat av Carpe Futurum – från din mobil

Vill du kika in i framtidens biobränsleanläggning? Nu kan du ta en virtuell rundtur i Uppsalas nya landmärke: Carpe Futurum. Där förnybara och återvunna biobränslen förvandlas till fjärrvärme för staden. Välkommen!

Det är stålgrått, bullrigt och ju närmre eldstaden vi kommer, desto varmare blir det. Mattias Lindqvist, projektledare för Vattenfalls Carpe Futurum, pekar mot hjärtat av Uppsalas nya biobränsleanläggning – pannan. Han är klädd i gula skyddskläder och en vit hjälm med visir och försöker beskriva hettan där inne genom att likna den med en brinnande öken.Medium Screen 72 DPI-Vattenfall_carpe_futurum_Mattias_Lindqvist-1

– Här brinner inte bara träbränsle, det finns också 130 ton sand som ”bubblar runt” för att hålla värmen i pannan. Längst ner på botten finns det dysor som trycker ut luft i eldstaden. Det är en blandning av brinnande trä och sand, berättar han.

Vi befinner oss i hjärtat av Carpe, allra längst in i anläggningen. Och det är inte konstigt att värmen i lokalen är så påtaglig, temperaturen i pannan ska hålla 850 grader. Utanför pannan går vattenledningar där vattnet tar upp värmen tills det omvandlas till ånga, på 480 grader.

– Men vi säljer ju fjärrvärme, så ångan går genom en värmeväxlare som gör den till vatten igen, på cirka 100 grader, fortsätter Mattias.

Röken renas i tre steg

Är du nyfiken på hur det ser ut, eller kanske vill du veta mer om eldstaden och pannan? Missa då inte att ta den virtuella rundturen av Carpe Futurum, där du får kika in i anläggningens dolda rum och lära dig mer om varje steg i processen för hur förnybara och återvunna biobränslen blir till fjärrvärme för stora delar av Uppsala.

Men tillbaka till produktionen: vi har följt vattnets väg och förflyttat oss till rökgasreningen. För där det finns eld – där finns det rök. Och vad är det egentligen för rök som lämnar anläggningens 100 meter höga skorsten?

– Det är en av fördelarna med fjärrvärme, säger Mattias. Här får vi ut en väldigt ren rökgas, om man jämför med när man eldar i kaminen hemma. Röken renas i tre steg.

Efter vattnets sista reningssteg går det faktiskt att dricka. Lite salt, men det funkar

I första steget filtreras sot och andra föroreningar ut från rökgasen när de passerar ett filter som är täckt med kalk och aktivt kol, som gör processen mer effektiv.  Sedan åker röken vidare för rening via en katalysator, som fungerar ungefär som katalysatorn på en bil: den tar bort kväveoxiderna. I det tredje steget når röken det man kallar ”skrubben”, där den sprejas med vatten och tvättas ytterligare.

– Vattnet gör också att temperaturen på rökgasen sjunker till ungefär 35 grader, då den lämnar skorstenen. Och då har vi ”krämat ur” all energi vi kan ur de ursprungliga biobränslena som vi stoppade in i processen.

Vad händer med det här överskottsvattnet då, och hur pass rent är det? Går det att hälla upp i ett glas och dricka?

– Haha, ja efter vattnets sista reningssteg som görs via filtrering och PH-justering går det faktiskt att dricka. Lite salt, men det funkar. Men slutmålet är att det här vattnet inte ska lämna anläggningen, det ska återanvändas i vår process. 

Vad betyder Carpe Futurum sett från ett samhällsperspektiv, tror du?

– Carpe betyder jättemycket för oss här i Uppsala! I och med de satsningar som Vattenfall gjort på att exempelvis byta från torv till biobränsle och de här nya anläggningarna, så minskas koldioxidutsläppet med 200 000 ton per år, 1 miljon ton på 5 år. Det är otroligt stort, säger Mattias Lindqvist.

 
Virtuell rundtur!
carpe_rundtur_660x512

 

 

Följ med oss längst in i Carpe Futurum och utforska de olika rummen i Uppsalas nya biobränsleanläggning!

Ta mig till Carpe Futurum

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!