Energiteknik

Svensk uppfinning ger Kinas städer grönare el

Publicerad: 2020-02-15 Uppdaterad: 2020-03-11 kl. 13:45

kraftledning

Teknik utvecklad i Ludvika ligger bakom en banbrytande lösning som skickar grön el till Kinas mångmiljonstäder. Här är historien om hur allt började – och hur långt man kommit i dag.

Det var redan 2007 som ABB fick den massiva ordern. Bolaget fick i uppdrag att bygga världens då längsta kraftlänk på hela 2.000 kilometer – ett jobb värt nästan tre miljarder kronor.

Uppdraget innebar att ABB byggde två kraftcentraler till de kraftledningar som drogs från vattenkraftverket i Xiangjiaba i västra Kina, till en station vid landets tätbefolkade östkust.

Effekten i de nya ledningarna var dubbelt så hög jämfört med vanliga ledningar, och för att klara det krävdes att ABB utvecklade ett nytt system för ultrahögspänd likström. Det gjordes av en grupp ingenjörer vid anläggningen i Ludvika.

Den nya UHVDC-tekniken var en utveckling av HVDC, en teknik som ABB uppfann för mer än sextio år sedan. Den har högre kapacitet och medför betydligt lägre förluster vid energiöverföring.

Tekniken möjliggör även att elen kan transporteras längre sträckor, något som kan stödja utvecklingen av tätbefolkade regioner och hjälpa länder att sprida ut el från förnybara källor. I Kinas fall gör UHVDC det möjligt att skicka el från vattenkraftverk som ligger långt inåt landet ut till de mer tätbefolkade regionerna vid kusten.

– Utvecklingen av UHVDC är definitivt ett tekniksprång, där ABB nu positionerar sig på högre spänningsnivåer än någonsin tidigare. Att ABB med hjälp av ny teknologi bidrar till ett effektivt energiutnyttjande och en bättre global miljö är av mycket stor betydelse för oss, sa Per Haugland, chef för division Power Systems i Sverige, när nyheten kablades ut för ett drygt decennium sedan.

Sedan det första jobbet har ABB vunnit ytterligare kontrakt i Kina. Så sent som 2016 beställdes en kraftlänk som när den stod färdig 2018 hade världens högsta likspänning, 1.100 kilovolt, och världens högsta effekt med 12.000 megawatt. Länken slog dessutom ett nytt distansrekord, på 3.324 kilometer.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!