God elsäkerhetsteknisk praxis syftar kortfattat till att beskriva vad som är en acceptabel säkerhetsnivå utifrån Elsäkerhetsverkets föreskrifter och olika standarder. Förutom de grundläggande säkerhetskraven som gäller för alla elanläggningar, finns specifika krav för högspänningsanläggningar. För den som har högspänningsanläggning är efterlevnad av elsäkerhetslagar och föreskrifter avgörande för att trygga en arbetsmiljö och drift som är just säker. Här är fem viktiga krav att vara särskilt uppmärksam på:
1. Löpande och rutinbaserad kontroll undviker olyckor
Löpande kontroll av högspänningsanläggningar krävs för att förhindra olyckor och haverier. Som innehavare av högspänningsanläggningar är du ansvarig för att elanläggningen kontrolleras och underhålls kontinuerligt. Omfattningen och frekvensen på kontrollerna ska anpassas utifrån bland annat hur elanläggningen används, ålder och den omgivande miljön. Du ska även ha en tydlig rutin för hur den regelbundna kontrollen ska genomföras samt föra dokumentation.
2. Fel och brister måste åtgärdas
Om fel eller brister upptäcks i anläggningen är du skyldig att åtgärda dessa. Om bristen eller felet kan innebära en omedelbar fara behöver åtgärden ske omgående, om det inte är möjligt ska de felaktiga delarna eller hela anläggningen tas ur bruk. Andra ”mindre” brister och fel ska hanteras så snart som möjligt, i relation till hur stor skaderisken är.
3. Rätt elektriska produkter
Som anläggningsinnehavare är du ansvarig för att garantera att de elektriska produkter som används på din anläggning är trygga samt att dessa underhålls på ett sätt som inte innebär säkerhetsrisker. Elsäkerhetslagen reglerar bland annat att den som använder eller äger elektrisk utrustning ska garantera att produkten används enligt instruktioner, att eventuella fel rapporteras samt att produkten inte används om skador eller fel upptäckts. Om du vill läsa mer om Elsäkerhetsverkets regler kring elektriska produkter finns en komplett lista här.
4. Upprätthåll rätt kompetens
Som innehavare av högspänningsanläggningar är ni i ledningen ansvariga för att säkerställa att rätt kompetens upprätthålls för att hantera anläggningen samt trygga kontinuerlig regelefterlevnad. I praktiken innebär det att alla elinstallationsföretag behöver ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad kopplad till verksamheten, inom högspänningsområdet krävs att elinstallatören för regelefterlevnad har full auktorisation (A).
5. Säkerställ rätt märkning och dokumentation
Det är viktigt att specifika bestämmelser angående märkning och dokumentation följs enligt elsäkerhetslagen och det är anläggningsinnehavarens ansvar att säkerställa detta. I korta drag innebär det en skyldighet att det finns:
- Dokumentation som möjliggör att anläggningens olika delar enkelt kan identifieras för drift och underhåll.
- Märkning som identifierar anläggningens olika delar.
- Skyltning som varnar eller ger information om hur man ska förhålla sig med hänsyn till risk för personskada eller sakskada på grund av el.
Sammanfattningsvis är det mycket viktigt att du som är innehavare av högspänningsanläggningar är väl insatt i och följer elsäkerhetslagarna. Genom löpande kontroller, att eventuella fel och brister åtgärdas, att rätt elektriska produkter används, korrekt kompetens som upprätthålls samt med rätt märkning och dokumentation är du på rätt väg.
Vill du läsa mer om elsäkerhetslagen? Vi har samlat mer läsning nedan:
Vill du läsa mer om hur Vattenfall jobbar med säker drift av våra kunders högspänningsanläggningar?
Läs mer här: Energiintensiva industrier drar nytta av välskött elanläggning