Hållbarhet och socialt engagemang

Så blir framtidens dataanvändning mer hållbar

Publicerad: 2020-05-13 Uppdaterad: 2021-11-02 kl. 14:19

datacenter-hållbarhet

Strömning av musik och film samt molnlagring för filer driver snabbt upp mängden data vi hämtar från internet. Då behövs också fler datacenter som alla behöver el och kylning – och nu riktas blicken mot hur de, och vi slutanvändare, hanterar energin.

Den omåttligt populära låten “Despacito” av Luis Fonsi och Daddy Yankee släpptes 2017. Musikvideon laddades upp på Youtube, och är hittills den mest spelade videon på plattformen, med över 6 miljarder visningar. Enligt data från forskningsprojektet Eureca som finansierats av EU så drog nedladdningarna av låten lika mycket energi som den sammanlagda årsförbrukningen för länderna Tchad, Guinea-Bissau, Somalia, Sierra Leone och Centralafrikanska republiken.

BBC rapporterar att världens datacenter redan nu står för 1 procent av världens energiförbrukning, och 0,3 procent av de globala utsläppen. Båda siffrorna väntas öka kraftigt under kommande decennier. Bara mellan 2014 och 2017 ökade energianvändningen för datacenter inom EU med 25 procent, enligt Eurecastudien.

Apple väljer grön energi

Byggandet av datacenter är en relativt ny bransch. För att göra utvecklingen mer hållbar krävs energieffektivisering av såväl redan etablerade som planerade datacenter.

Ett företag som tycks ta det på allvar är Apple. Teknikjätten har sedan början av 2010-talet haft fokus på att ställa om till att använda enbart el från förnybara källor. Redan 2013 hade man ställt om alla sina datacenter, och gick raskt vidare till att ställa om hela sin verksamhet till grön energi. Det målet nåddes 2018, och Apple har även satt press på sina underleverantörer att följa efter.

Även datacentrets geografiska placering kan spela stor roll för energiåtgången. Att bygga datacenter på kalla platser, eller gräva ner alla servrarna i marken, kan ge naturlig kylning.

Men något överraskande är det inte främst de stora aktörerna som behöver granskas – utan de små bolagens datacenter. Det menar forskaren som ledde Eurecastudien, Rabih Bashroush.

”Mer fokus bör läggas på mindre datacenter som flyger under radarn – där finns kommande energibesparingar. De stora aktörerna är inte så dåliga i jämförelse med dem”, säger Bashroush till BBC.

Mer energieffektivt dataanvändande

Även på individnivå finns det initiativ som kan hjälpa i energieffektiviseringen av vår dataanvändning. Varje gång du sätter igång en film på Netflix, en video på Youtube eller en låt på Spotify så använder du energi, både lokalt på din enhet och hos ett datacenter någonstans i världen.

Hur mycket energi du använder beror på en rad faktorer, bland annat vilken pryl du använder. Till exempel är vanliga tv-sändningar generellt sett mer energisnåla än sådana som strömmas via nätet, berättar forskarna Chris Preist och Dan Schien vid University of Bristol för BBC.

Videoströmning står för den största andelen av världens internetanvändning, enligt Priest och Schien, och således drar det även mycket energi. Att överföra en video drar lika stor effekt som att ha tre gammeldags glödlampor tända. Om du ändå väljer strömmad tv framför traditionell är det bättre att använda din mobil, som oftast är mer energisnål än till exempel en laptop. Se till att din mobil är uppkopplad på ditt lokala wifinät, då mobiler som laddar hem sitt innehåll via mobildata drar betydligt mer energi när alla led i kedjan räknas samman.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!