Energiteknik, Digitalisering, Älvkarleby

Robothunden kan spåra dygnet runt

Publicerad: 2022-11-17 Uppdaterad: 2022-11-17 kl. 09:15

Robothunden kan spåra dygnet runt

Inspektioner med drönare och robotar ger nya möjligheter för underhålls- och säkerhetsarbete på svårtillgängliga platser. På Vattenfalls forskningslaboratorium i Älvkarleby byggs nu ett nytt labb för så kallade digitala inspektioner.
– Vi vill att det ska bli en samarbetshubb för framtidens digitala inspektionsteknik, säger Anders Lindström på Vattenfall R&D.

Inne i det nya digitala inspektionslabbet tassar en nyinförskaffad robothund runt.

RND_AL_1200– Vi i teamet håller just nu på och lär oss hur Spot, som robothunden från Boston Dynamics heter, fungerar, säger Anders Lindström som är produktansvarig och teamledare för området Digitala inspektioner på Vattenfall Research and Development, R&D.

– Hur den presterar, hur den skall integreras, vilka sensorer den kan utrustas med och vilka behov den kan lösa ute i verksamheten.

Om testerna och utvärderingen går väl kan en robothund av den här typen kanske få jobb som fyrbent kollega i exempelvis något av Vattenfalls kärnkraftverk om ett par år, berättar han.

– Robothunden är tänkt att användas som ett autonomt system. Den skulle kunna stationeras permanent inne i exempelvis en turbinhall eller annan otillgänglig miljö och skapa förutsättningar för digital närvaro.

Den kan genomföra schemalagda rutinspektioner dygnet runt utan att hindras av strålningen

– Här kan den genomföra schemalagda rutinspektioner dygnet runt utan att hindras av strålningen eller utföra fjärrstyrda uppdrag som att titta närmare på en viss ångventil eller andra anläggningskomponenter.

Används i farliga miljöer

Det kanske låter som science fiction, men dessa autonoma robothundar används redan idag i bland annat LKAB:s gruvor och i olika kärnkraftverk runt om i världen. De här robotsystemen kan gå i trappor, öppna dörrar och utrustas med olika sensorer som 3D-scanners och värmekameror.

– Nyttan är en digital närvaro där vår personal slipper röra sig i farliga miljöer och även en möjlighet att automatisera tråkiga och monotona arbetsuppgifter, säger Anders Lindström som blev ansvarig för området Digitala inspektioner år 2019. Som tidigare anställd på Vattenfall R&D i Älvkarleby, utbildad energiingenjör och passionerad drönar- och modellflygare på fritiden så passade det nya jobbet perfekt.

I labbet råder en kreativ stämning där alla får chans att utforska och driva egna idéer

Området digitala inspektioner började man dock jobba med redan 2015.
Vattenfalls arbete med forskning och utveckling är uppdelad i olika portföljer efter främst olika produktslag, delområdet digitala inspektioner bildar tillsammans med advanced asset analytics, samt vissa kärnkraftsrelaterade frågor, portföljen Asset Digitalisation, där ”asset” anspelar på de produktionsanläggningar Vattenfall äger och driver.

Finansieringen kommer både från de inspektioner som Digitala inspektioner gör åt Vattenfalls olika verksamheter men också från Vattenfalls FoU-medel för mer långsiktiga och framåtblickande frågor.

RND_1200_2

Med hjälp av en flygande drönare och en avancerad sensor laserscannas en tillopps-tub vid ett av Vattenfalls vattenkraftverk. Drönaren flyger autonomt 250 meter upp till toppen på tuben, som har en lutning på 55 grader, och samlar in data.
 

– Vi är ett team på runt tio kompetenta teammedlemmar som alla brinner för ny teknik och att se den komma till användning ute i verkligheten. I labbet råder en kreativ stämning där alla får chans att utforska och driva egna idéer för att hitta smarta nya lösningar på behov som finns i Vattenfalls verksamhet, säger Anders Lindström.

Började med kartläggning av älvar

Syftet från början med Digitala inspektioner var att samla in 3D-data för älvsträckor kopplat till de fysiska flödesmodeller som görs på forskningslabbet för vattenkraftens räkning. Området breddades snart mot Vattenfalls övriga verksamhetsområden. Idag har flygande drönare och undervattensdrönare blivit ett arbetsverktyg bland andra inom många av Vattenfalls verksamheter, både för att kunna undvika riskfyllda arbetssituationer och för att utföra avancerade inspektioner och insatser.

Vilken är den största utmaningen för framtidens digitala inspektioner?

– Det är inte tekniken i sig, den är redan här samt utvecklas hela tiden. Den största utmaningen ligger i att hitta rätt lösningar som passar in i verksamheternas arbetsprocesser och system. Andra viktiga delar är hållbarhetsfrågor och informationssäkerhet, där vi jobbar tätt samman med Vattenfalls Säkerhetsavdelning och hållbarhetsavdelning, säger Anders Lindström

Sedan starten 2015 har det digitala teamet gjort en rad spännande insatser, däribland inspektioner med undervattensdrönare i bassänger inne i reaktorinneslutningen på Forsmarks kärnkraftverk och på insidan av kraftvärmepannor med flygande drönare.

Med kompetensen och resurserna på labbet kan vi ta fram prototyper och tester för att se om konceptet fungerar

För att inte tappa kopplingen till alla de praktiska problem som kan uppstå ute i Vattenfalls verksamhet jobbar teamet aktivt för att ha ett brett kontaktnät i Vattenfalls organisation och bjuder in kollegor vid möten och planering. Det var så labbet kom på att utveckla en drönare som kunde sätta upp fågelskrämmor på luftledningar, ett jobb som kan vara riskfyllt.

– Annars bygger vi generellt sett inte tekniska lösningar själva utan vi testar och hjälper verksamheterna att hitta rätt bland de lösningar som finns på marknaden.

RND_1200

Robothunden Spot tassar runt inne på Vattenfalls forskningslaboratorium i Älvkarleby. En robot av den här typen kan placeras i exempelvis ett kärnkraftverk för att göra rutinmässiga och autonoma inspektioner.

– Omvärldsanalys är en viktig del av vårt arbete. Men finns inte den lösning vi behöver på marknaden kan vi med kompetensen och resurserna på labbet ta fram prototyper och tester för att se om konceptet fungerar, så kallad ”proof of concept”, säger Anders Lindström.

I det nya digitala inspektionslabbet i Älvkarleby installerar nu Vattenfall, i samarbete med Telia och Ericsson, ett innovationsnätverk för 5G. 5G-tekniken är en viktig i pusselbit i övergången till mer autonoma system, som är nästa steg i utvecklingen vad gäller drönare.

– Om 4–5 år kommer vi ha autonoma system ute i verksamheten som medger ständig digital närvaro vid kritiska anläggningar och som på egen hand kan utföra rutinuppdrag och larma om de detekterar fel. För att nå dit måste vi bland annat lära oss hur olika system integreras i nätverket, säger Anders Lindström.

Läs om fler spännande projekt inom Vattenfall

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!