Energiteknik

Vattenfall, Novo Nordisk och Novozymes i långsiktigt avtal

Publicerad: 2018-09-19 Uppdaterad: 2022-05-18 kl. 13:47

Lillgrund_wind_farm_06_1920

Framställningen av insulin och enzymer kommer att ske med hjälp av förnybar energi från Danmarks första storskaliga havsbaserade vindkraftpark, Kriegers Flak i Östersjön.

Vattenfalls leverans från vindkraftparken Kriegers Flak kommer att utgöra ungefär en femtedel av dess förväntade produktion.

Inför den fulla driften av Kriegers Flak som planeras till slutet av 2021 kommer elen att levereras från andra av Vattenfalls vindkraftverk i Danmark.

– Vattenfall är den största utvecklaren av havsbaserad vindkraft i Danmark. Inte minst tack vare Kriegers Flak, som kommer att bli störst. Vi märker av en ökad efterfrågan från företagen om att köpa uteslutande förnybar energi. Detta avtal är ett resultat av det, och vi ser mycket fram emot samarbetet med Novo Nordisk och Novozymes, säger Branislav Slavic, Vice President vid Business Sales Nordic på Vattenfall.

Enligt Dorethe Nielsen, Head of Corporate Environmental Strategy på Novo Nordisk, är möjligheten att driva företagets internationella anläggningar med förnybar energi en avgörande faktor i samarbetet med Vattenfall.

– Avtalet med Vattenfall tar oss ett steg närmare att uppnå vårt mål: att alla våra produktionsanläggningar världen över ska drivas med förnybar energi år 2020. I och med avtalet med Vattenfall kommer all europeisk tillverkning ske med hjälp av förnybar energi.

Bioteknikföretaget Novozymes har sedan flera år haft el från förnybara källor till sina anläggningar i Danmark. Lene Aabo, Vice President för Sourcing and Facility Management på Novozymes, ser det nya avtalet som ett sätt att upprätthålla hållbarhet under värdekedjan – hela vägen från tillverkning till den färdiga produkten.

– Novozymes produkter hjälper till att tackla de största problemen i världen, till exempel klimatförändringarna. Därför är det självklart att vi vill ta ansvar för vår egen miljöpåverkan. Det här nya avtalet ger oss en stabil och pålitlig leverans av förnybar energi till konkurrenskraftiga villkor. Samtidigt stödjer avtalet en effektiv tillverkning i Danmark med många bra arbetstillfällen.

Elen som levereras kommer att ha en certifierad miljövarudeklaration (EPD), vilket ger en total transparens och gör det möjligt att jämföra olika produkters miljöegenskaper ur ett livscykelperspektiv (LCA).

Mer om den havsbaserade vindkraftparken Kriegers Flak.

Mer om olika typer av energiteknik.

Mer om Vattenfalls certifierade miljövarudelkaration (EPD).

Vill du ta företagets hållbarhetsarbete till nästa steg?

Besök vår sida Hållbarhet för företag

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!