Elpriser

Positiv prognos för vinterns elpriser

Publicerad: 2023-11-17 kl. 14:38

Forsande vatten kantat av snö

De två senaste vintrarna har elpriset legat väldigt högt, i synnerhet i de två sydliga elområdena. Men utsikterna inför denna vinter är betydligt bättre. Mariam Bel Fdhila, portföljförvaltare på Vattenfall, förklarar varför.


Mariam-Bel-Fdhila– Läget är mycket mindre oroligt nu.  Första kvartalet 2023 var blötare än normalt, sedan var Q2 torrt och Q3 väldigt mycket blötare än normalt bland annat på grund av stormen Hans. Den blöta perioden ledde till väldigt fyllda reservoarer, speciellt i södra Norge, säger Mariam Bel Fdhila.

Statistiken från oktober visar att snittpriset i elområde 2 var mindre än hälften så högt som i oktober i fjol.

Mild höst spiller över på vintern

I höst har priserna alltså varit låga eftersom det finns gott om vatten, det har blåst en del och varma temperaturer har minskat efterfrågan på el. Men spelar det någon roll för vinterns prisnivåer?
– Ja, terminspriserna har tryckts ner och därför blir det en lugnare marknad. Men risken för prisuppgång kvarstår ändå, våra nordiska prognoser fortsätter att visa kallt och torrt väder den närmaste tiden.

Den svenska energimarknaden är starkt kopplad till den europeiska, vilket gör att priserna påverkas även av saker som kan kännas avlägsna. Ett exempel är hur Rysslands krig mot Ukraina i fjol medförde stor gasbrist i Tyskland, vilket ledde till höga energipriser i hela Europa. Men även där ser det i nuläget bättre ut. Gaslagren är fyllda och de franska kärnkraftverken har producerat mer än vad man tidigare befarat, även om det varit en viss nedgång den sista tiden.
– Läget känns mycket mer kontrollerat nu än förra året, säger Mariam Bel Fdhila.

Bränslepriser en osäkerhet

Samtidigt gör det oroliga läget i Mellanöstern att bränslepriserna, det vill säga gas, kol och olja, svajar mycket. Om temperaturerna sjunker på kontinenten så mycket bränsle krävs för uppvärmning kommer det att leda till högre priser.

I vinter väntas också kärnkraften i Norden att hålla en högre effekt än i fjol. Då var Ringhals 4 offline nästan hela vintern och finska reaktorn Olkiluoto 3 hade inte startats än.

Skillnader mellan elområdena

Men trots att det alltså ser bra ut i allmänhet vill Mariam Bel Fdhila lyfta att de stora prisskillnaderna mellan elområdena 1 och 2 samt 3 och 4 kommer att bestå.

– När kärnkraften körs på låg kapacitet, som är fallet nu, blir det svårare att överföra el mellan områdena. Det kan skapa väldigt höga priser i vissa områden och en inlåsningseffekt med låga priser i de områden där elen produceras. Priserna kan svänga mycket när kärnkraften inte körs på full kapacitet.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!