Fjärrvärme

Ny handlingsplan: "Dags att radikalt minska plasten till förbränning"

Publicerad: 2024-04-03 kl. 07:19

Ny handlingsplan: "Dags att radikalt minska plasten till förbränning"

Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny handlingsplan för att minska plasten i energiåtervinning. Bakom projektet står Profu – som tillsammans med bland annat Vattenfall Värme vill förändra plaståtervinningen och sätta en ny standard för miljöansvar. 

I projektet "Handlingsplan för att minska plast till förbränning" har forsknings- och kunskapsföretaget Profu för första gången samlat aktörer från hela värdekedjan för att göra gemensam sak i plastfrågan. Här samverkar bland annat energibolag, kommuner, organisationer, tillverkande företag, företag som orsakar plastavfall och återvinningsföretag som tar tillvara stora mängder plast.

– Vi är väldigt glada för Vattenfall Värmes innovativa hållbarhetsarbete och för att de har engagerat deltagare och driver på det här viktiga initiativet. En stor eloge till dem, säger Jenny Sahlin, projektledare hos Profu.

Om vi ska kunna återvinna plast måste produkterna som sätts på marknaden vara återvinningsbara 

Arbetet, som ska pågå till början av 2025, är en uppföljning av ”Handbok för att minska plastavfallet i energiåtervinning”, och har som fokus att skapa en mer konkret handlingsplan som inkluderar åtgärder och ansvarsfördelning. 

Nya riktlinjer för plasten

Anders Pettersson– Vi måste alla blir bättre på att nyttja resurser mer innan de når slutstationen, det vill säga förbränningsanläggningen. Vi återvinner både glas och papper effektivt i vårt samhälle, men plasten har vi inte fått ordning på, säger Anders Pettersson, som är ansvarig för förbränningstjänster kring avfall på Vattenfall Värme. 

Jenny Sahlin håller med:

– Den plast som hamnar i soporna och förbränns finns exempelvis i tandborstar, i förpackningar, i trasiga leksaker och som detaljer på möbler. När vi blandar plast med andra material blir den svår eller omöjlig att återvinna, trots att plasten kanske är ny och hade kunnat återbrukas flera gånger, säger hon.

Genom fjärrvärmen tar vi hand om avfall – resurser som inte kan användas på annat sätt

Anders Pettersson menar att det som ännu saknas är engagemang i frågan från politikens håll, vilket i kan vara avgörande för att åstadkomma en verklig förändring.

– För hållbar skillnad behöver vi reglera hur vi använder plast i produkter. Om vi ska kunna återvinna plast måste produkterna som sätts på marknaden vara återvinningsbara. Därför är det dags att flytta ansvaret från kunderna till industrin.

Kunder vill ha fossilfritt 

Även om förbränning av avfall genererar hållbar energi, är det viktigt att minska plastförbränningen för att främja fossilfri fjärrvärme och minska klimatpåverkan. Vattenfalls förbränningsanläggningar hanterar idag en stor mängd plast som i själva verket skulle kunna återanvändas.

Small Screen 72 DPI-Vattenfall_Interior_Heat_Uppsala_16– Genom fjärrvärmen tar vi hand om avfall, alltså resurser som inte kan användas på annat sätt. Energin är ju det sista värdet som är kvar i produkterna när de hamnar hos oss. Våra kunder efterfrågar fossilfritt bränsle och för att kunna möta de kraven och uppnå netto noll måste plasten i avfallet minskas.

– Därför är det viktigt med ett sådant här projekt som vi driver tillsammans med Profu. När alla inblandade förstår varandra kan vi lättare få till den förändring som krävs, säger Anders Pettersson.

Mer om projektet:

  • Deltagare: Profu, Vattenfall, IKEM, Ragn-Sells, Avfall Sverige, Sveriges Allmännytta, Stockholm Exergi, Tekniska verken i Linköping, Mälarenergi, Vafab Miljö Kommunalförbund, Naturvårdsverket, Byggföretagen Sverige, Energiföretagen Sverige, E.ON, Husab, Navirum, Norrköpings kommun, Stockholm Vatten och Avfall, SYSAV, SÖRAB, Van Werven, Wiklunds, Uppsala Vatten och Avfall, TL Bygg, Riksbyggen, Nodra, Göteborg stad Kretslopp och vatten, Söderenergi och Återvinningsindustrierna.
  • Tidplan: Projektet startade i november 2023 och ska pågå i 15 månader.
  • Projektet stöds ekonomiskt av Vinnova samt några av de deltagande parterna.
 
Vill du veta mer om Vattenfalls arbete med att minska plasten?

Missa då inte att lära dig mer om innovationsprojektet FossilEye! Ett nytänkande och kraftfullt sätt för att minska andelen plast som går till förbränning. 

Se filmen om FossiEye här

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!