Krönika

”Krisen driver åt rätt håll”

Publicerad: 2022-12-21 Uppdaterad: 2023-02-03 kl. 14:09

”Krisen driver åt rätt håll”

regnell krönika
Med tanke på alla de förändrade förutsättningarna i omvärlden kan man säkert undra om ”fossilfritt inom en generation” fortfarande är ett uppnåeligt mål? Eller kommer det snart framstå som ett lika tomt löfte som nyårsaftons försäkran om ett hälsosammare liv? 

När Vattenfall meddelade att vi vill att man ska kunna leva ett fossilfritt liv inom en generation var det ett fullt realistiskt mål. Något vi till hundra procent – minst – trodde på. Eftersom det var enda tänkbara och möjliga vägen framåt.  

Det var också ett mål som sattes innan Ryssland invaderade Ukraina och vände upp och ned på det mesta vi trodde att vi visste. Innan den europeiska tillgången till rysk gas stryptes. Innan priserna för el stack i höjden.   Large Screen 72 DPI-VF_LinkedIn_Onshore_1584x3966 (1)

På kort sikt så kommer den nuvarande energikrisen sätta käppar i hjulen som skall rulla oss mot det fossilfria samhället. Är man orolig att man inte kan betala sin elräkning i januari är det viktigare än att donera till klimatfonden, det blir svårare att ta beslut på investeringar i transformation och så vidare, men jag är övertygad om att det är större skeenden i rörelse just nu. Detta kommer, trots allt, långsiktigt leda till en ökad fossilfri elproduktion och en större medvetenhet kring elkonsumtion och faktiskt öka takten i omställningen. Låt mig förklara varför.  

Om mänskligheten genom tiderna bevisat något så är det att den hittar lösningar när läget är som tuffast

Faktum är att jag faktiskt är ännu mer övertygad nu att vi kommer vara fossilfria inom en generation – och detta drivet av de effekter som det fruktansvärda kriget i Ukraina har haft.   

Om mänskligheten genom tiderna bevisat något så är det att den hittar lösningar när läget är som tuffast, att det är just då de stora förändringarna sker – ”never waste a good crisis”.   

För vad det geopolitiska läget inneburit är att allt fler länder i Europa tvingats inse hur viktigt det är att klara sin egen elproduktion. När gaskranen vreds åt fel håll insåg allt fler nationer att om man är beroende av gas blir man också beroende av någon annan. Har man egna kolgruvor, gasfält eller oljekällor kan man kanske fortsätta som inget har hänt, men det är en försvinnande liten del av världens länder som har det.   

Bygg förnybart eller fossilfritt – även om man bortser från klimatfrågan

Det kan kanske låta bakvänt, men faktumet att många länder nu behöva tänka att man ska ”skydda sig själv och stå sig själv närmast”. Krisen driver åt rätt håll, mot fossilfrihet, inte tvärtom. För vad kan man göra om man behöver öka sin egen elproduktion? För de allra flesta länder finns bara en lösning – bygg förnybart eller fossilfritt – även om man bortser från klimatfrågan. Det är enda lösningen – på både klimatfrågan och “energioberoende-frågan” – var för sig.   
  
En annan effekt den här utvecklingen har fått är på individnivå. Det akuta läget har gjort att fler har koll på sin elkonsumtion än någonsin tidigare och börjar analysera och dra ned på den. Energibranschen och vi på Vattenfall har försökt få upp frågan på agendan länge – nu är den automatiskt överallt. Ett begrepp som ”svängmassa”, det vill säga ett sätt att skapa en viss tröghet i kraftnätet som gör att frekvens och spänning inte förändras allt för snabbt, var tidigare en teknologisk term som bara vi på insidan använde, nu är det allmänt begrepp som debatteras i radio och tv. 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!