2045 ska Sverige vara klimatneutralt. Det ställer höga krav på bygg- och fastighetsbranschen att ställa om. Ett viktigt verktyg för att lyckas är den nya, tuffa certifieringen NollCO2.
Drygt en femtedel av de svenska utsläppen av växthusgaser kommer i dag från bygg- och fastighetssektorn. Därför har hållbarhetsorganisationen Sweden Green Building Council (SGBC) tagit fram NollCO2, en certifiering som används tillsammans med någon av de befintliga certifieringarna Miljöbyggnad, BREEAM, LEED och Svanen.
– NollCO2 är en standard för nettonoll klimatpåverkan av en byggnad genom hela dess livscykel. Intresset från branschen för detta är enormt, det finns nu ett konkret verktyg för att uppnå klimatneutrala byggnader, säger Pia Stoll, chef för GreenBuilding och NollCO2 på SGBC.
Mataffär första klara projektet
Hittills har sex olika pilotprojekt för den nya certifieringen inletts. Det 14 000 kvadratmeter stora kontorshuset Hyllie Terrass i Malmö är ett exempel och Lidls nya butik i Visby ett annat. Det senare av de två projekten är färdigbyggt och har fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.
– Lidl i Visby är Sveriges första NollCO2-byggnad. Man modellerade allt väldigt noga i början och därefter gick det fort att bygga, säger Pia Stoll.
Butiksbyggnaden, som invigdes i somras, är helt i trä och har solceller och växtlighet på taket. Energisystemet har utformats för att kunna ta tillvara spillvärme. Man har också begränsat byggnadens volym och anpassat exempelvis glasytor, isolering och solavskärmning för att minimera energiförbrukningen.
Regelbundna kontroller
Lidl-butiken, liksom alla NollCO2 byggnader, kontrolleras med jämna intervall under hela sin livstid ända fram till demontering.
– Byggnaden verifieras senast tre år efter att den tagits i drift. Materialen som byggts in ska vara dem man tog med i sin design och så vidare. Vi kollar också att energianvändningen är på den nivå som sagts. Återrapportering sker därefter vart femte år. Vi släpper alltså inte projekten, säger Pia Stoll.
I dag är det inte möjligt att bygga helt klimatneutralt eftersom fossila energikällor fortfarande används i tillverknings- och byggprocesser. Därför måste en certifierad byggnads återstående klimatpåverkan balanseras med andra åtgärder.
– Det kan göras genom nya investeringar i förnybar el on- eller offsite eller genom att nya investeringar i energieffektiviseringar i befintliga byggnader, säger Pia Stoll.
Läs mer om hur du som fastighetsägare kan optimera din elkonsumtion här.
Leverantörer påverkas av kraven
För energianvändningen i en färdigställd NollCO2 certifierad byggnad gäller Boverkets energihushållningskrav. Men projekten bestämmer själva vilka lösningar de vill använda för att leva upp till kraven.