Elbilar, Klimatneutral el, Hållbarhet, fossilfritt, power-as-a-service

Fossilfria bud hela vägen

Publicerad: 2021-04-30 Uppdaterad: 2022-07-15 kl. 09:26

Elbudbil

Med elfordon erbjuder det holländska budföretaget Red je Pakketje en fossilfri leveranskedja för miljontals paket årligen. För att behålla fokus på sin kärnverksamhet, transporterna, ansvarar Vattenfall för hela laddlösningen vid fem viktiga knutpunkter.

Transportföretaget Red je Pakketje startades som ett komplement till de etablerade transportföretagen i Nederländerna 2015. Man tog hand om den sista biten av leveransen eftersom många som beställde varor online inte visste om de var hemma när budet kom på en obestämd tid. "Red je pakketje" betyder direkt översatt "rädda ditt paket" på svenska och tjänsten gick ut på att ta hand om paketet och sedan leverera på en överenskommen tid. Konceptet var en succé från start och i dag har företaget över 600 anställda och hanterar i snitt 250 000 leveranser per månad.

New call-to-action

Nu är teknikutvecklingen ikapp och vi har ett logistiskt nätverk i landet som är tätare mellan knutpunkterna

Redan från start hade företaget en klimatvänlig profil och den första budbilen var eldriven.

– När vi växte var vi tvungna att ta tillfälligt ta ett steg tillbaka, säger Pieter Oranje som är marknadschef på Red je Pakketje.

– Den klimatsmarta teknik som vi behövde då för att klara våra uppdrag fanns inte och vi började använda dieseldrivna fordon. Men nu är teknikutvecklingen ikapp och vi har ett logistiskt nätverk i landet som är tätare mellan knutpunkterna. Nu återgår vi till eldrift för alla transporter, säger Pieter Oranje som ser ett minimalt klimatavtryck som den enda möjligheten för att fortsätta verksamheten med framgång.

Fokuserar på kärnverksamheten

Det gröna budföretaget har idag en omfattande flotta av fordon för korta och långa leveranser. Allt från specialbyggda elcyklar till lastbilar som kan lasta 16 kubikmeter.

Transporterna ska vara helt koldioxidfria under det här året

Men ett elfordon är inte garanterat klimatsmart i sig om elen inte är producerad utan utsläpp av koldioxid. För att säkra fossilfri el och fokusera på sin kärnverksamhet använder Red je Pakketje Vattenfalls tjänst Power-as-a-Service vid fem av företagets knutpunkter, hubs. Vattenfall äger och ansvarar för hela laddlösningen som även omfattar laddstationer under tak med solpaneler. Tjänsten är en helhetslösning där Vattenfall tar ansvar för investeringar och projektledning av elanläggningarna från idé till skarp drift.

Kvalitet och hållbarhet

Pieter Oranje är stolt över företagets tillväxt och ambition att lämna minsta möjliga klimatavtryck med bibehållen kvalitet i budtransporterna.

– Målsättningen är att transporterna ska vara helt koldioxidfria under det här året. Vi har alltid haft viljan att göra vår del för ett hållbart samhälle och nu känner vi att det målet snart är uppnått.

Helhetslösningar
Vattenfall Network Solutions äger, förvaltar och utvecklar helhetslösningar för exempelvis laddning, belysning, reservkraft och telekom. Läs mer om Power-as-a-Service på Vattenfall Network Solutions eller klicka här om du vill ha kontinuerlig information om elektrifiering och högspänning.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!