Hållbarhet och socialt engagemang

Uppnå hållbarhet genom digitalisering

Publicerad: 2020-03-11 Uppdaterad: 2022-05-16 kl. 14:10

hållbarhet-digitalisering

Ny teknik kan hjälpa oss bli mer hållbara. Digitala lösningar kan bidra till kraftigt minskade klimatgasutsläpp – och hjälpa kunder på individnivå.

Enligt data från PwC kan digitala lösningar inom lantbruk, vatten, energi och transport spara uppemot 4 procent av världens utsläpp av växthusgaser redan till 2030. Den potentiella besparingen är lika stor som de sammanlagda årliga utsläppen för Australien, Kanada och Japan, skriver Forbes.

Ett exempel är Google-projektet “Deepmind”. Artificiell intelligens, AI, och maskininlärning används för att minimera energiåtgången – och därmed utsläppen – i företagets egen verksamhet. Till exempel har man minskat energin som behövs för att kyla ned bolagets datacenter med omkring 40 procent.

Även Vattenfall har nyttjat nya tekniker för att erbjuda unika lösningar. I höstas lanserade man ett projekt där fjärrvärmesystemet förutspår vädret med hjälp av AI och justerar värmen i fastigheten. Det ska spara 10 procent av den årliga energiförbrukningen.

– Att digitalisera fjärrvärme är en vinst för både kunden och producenter och i de här projekten ligger Vattenfalls forskningsavdelning i framkant. Det är få aktörer på marknaden som arbetar med självlärande lösningar ur ett systemperspektiv, säger Karl Bergman, chef för Vattenfall Forskning och Utveckling, i ett pressmeddelande.

Ny teknik kan också minimera olika typer av risker för alltifrån hela städer till BRF:er och fastighetsägare, genom djupgående analys och prognostisering. Att förutspå hur landskapet och vädret kommer att förändras på kort och lång sikt, till exempel genom stormar eller jordbävningar, gör det lättare att jobba för att förebygga skador på hus och fastigheter.

Läs mer om innovativa sätt att spara och utvinna energi på

Klimatsmart vardag på individnivå

Stora projekt i all ära, men omsorg om planeten genom hållbart leverne kan ibland tyckas vara en lyx som bara stora bolag och välbärgade familjer har råd med. Att bemöda sig med klimat- och miljöfrågor är ofta svårt för småbolag eller familjer med pressad ekonomi.

För att försöka ändra på det lanserade teknikbolaget Nest, också det en Google-verksamhet, för ett par år sedan ett projekt för att hjälpa låginkomsttagare i USA att leva mer hållbart – och samtidigt spara pengar på sin el- och värmeräkning.

nest-termostat
Nests smarta termostat. (Foto: Dan LeFebvre/Unsplash)


Nest utvecklar smarta termostater som hjälper kunderna att minska energianvändningen i sina hem. Projektet kallas “The Power Project”, och erbjuder vissa kunder att köpa en termostat till rabatterat pris. Bolaget har som mål att installera en miljon termostater hos behövande kunder över en femårsperiod.

Även Vattenfall Värme utvecklar smarta termostater, vilka du kan läsa mer om här.

Här hittar du Vattenfalls tips för att dra ner på energiåtgången i hemmet.

(Foto: Lee Ferrell/Unsplash)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!