Hållbarhet och socialt engagemang

Tre forskningsområden du aldrig hört om

Publicerad: 2020-09-10 Uppdaterad: 2022-05-18 kl. 13:49

forskning-krypto-batterier-bevattning

Forskningen går framåt hela tiden, och det kan vara svårt att hänga med ibland. Här är innovationerna du aldrig hört om som kan förändra ditt liv i framtiden!

Litium-svavelbatterier

Elbilarna stormar in på marknaden. Det moderna litiumjonbatteriet är perfekt lämpat för just bilar, då det erbjuder god räckvidd i ett chassi som klarar av vikten. Inte undra på att de traditionella märkena vill följa Tesla in i vad som tros bli framtiden. Samtidigt har elflyget inte kommit lika långt, och en stor anledning är just batteritekniken. Dagens batterier är alldeles för tunga för de flesta flygplan, och erbjuder inte en tillräckligt bra räckvidd per viktenhet.

Men utvecklingen går snabbt. Litium-svavelbatterier är en ny teknik på inmarsch, med långt bättre energidensitet än litiumjonbatterier, skriver experten Mark Crittenden i en artikel på ingenjörsorganisationen IEEE:s hemsida. Resultaten från de första testerna är positiva, menar han, men det återstår att se om litium-svavelbatterier kan komma ner i pris precis som sina föregångare gjort. Först då kan tekniken vara redo för den stora massan.

Billigare och mer effektiv bevattning – med solenergi

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, har tagit fram en ny design på det populära droppbevattningssystemet som tagit jordbrukssektorn med storm. Droppbevattning kan minska vattenbehovet för en jordbrukare med 60 procent samtidigt som skörden kan öka med så mycket som 90 procent, jämfört med traditionell bevattning med till exempel slang. Dessa system kan dock vara dyra att installera. Forskarna vid MIT säger att man gjort ett genombrott som minskar kostnaden drastiskt.

Teamet har optimerat geometrin i munstyckena och rören, så att trycket i systemet tillåts vara mycket lägre utan att man måste tumma på bevattningen. Det minskar såväl energikostnaden som vattenåtgången för jordbrukaren. Systemet drivs på solenergi, vilket är en nyckel för att mindre gårdar som kanske inte har tillgång till det offentliga elnätet ska kunna höja kvaliteten på sin bevattning och i förlängningen få en större skörd.

Zk-Snarks – ett nytt kryptokontrakt för digital säkerhet

Föreställ dig en värld där du kan bevisa att du har ekonomin för att bli godkänd som hyresgäst eller låntagare, utan att behöva lämna över dina lönespecifikationer eller anställningsintyg. Eller att du kan söka ett jobb utan att behöva lämna över din personliga information, samtidigt som du kan garantera att du talar sanning på ditt cv. Det kan bli verklighet, med en ny krypteringsteknik kallad “zk-SNARK”. Ja, du läste rätt. Och nej – det här är långt ifrån sömnigt!

Zk-snark står för “zero-knowledge succinct non-interactive argument of knowledge”, och spås blir nästa genombrott för kryptering, ursprungsmärkning och personlig säkerhet. Konceptet baseras på blockkedjan. Ett så kallad “zero-knowledge”-kontrakt utbytes mellan parterna, och all information garanteras snabbt av systemet utan att den delas offentligt. Förespråkare menar att zk-snarks är en nyckel för blockchain ska nå storskalig användning tack vare att tekniken är relativt billig och mindre resurskrävande samt att verifikationsprocessen är tillräckligt snabb för att användas i vardagen. Vem vet, om bara några år kanske det är med zk-snark-kontrakt du verifierar att den gröna el du köpte faktiskt kommer från en förnybar källa?

Läs mer om innovativa sätt att utvinna energi på.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!