power-as-a-service, Elektrifiering

Unik racingtävling med hjälp av energilager

Publicerad: 2023-10-18 Uppdaterad: 2023-10-27 kl. 11:57

Unik racingtävling med hjälp av energilager

Motorsport är intimt förknippat med bensin. Men det måste det inte vara. I sommar har världens första helt elektriska racingtävling för juniorer ägt rum i Sverige och Tyskland.

 NXT Gen Cup har varit en sensationell framgång denna sommar, med tävlingar på sex olika platser i två länder. Med 20 tävlingsutrustade elektriska Mini Cooper-bilar har varje tävling varit spännande och full av adrenalin. Det är ingen överraskning att det redan pratas om ännu fler race nästa säsong, säger Fredrik Lestrup, som står bakom tävlingen tillsammans med sitt Lestrup Racing Team.  

Tävlingsbilarna har laddats med snabbladdare som förser bilen med likström i stället för växelström. Detta möjliggör laddning på en mycket högre effekt än en vanlig laddbox. Dessutom har batterilager från Vattenfall använts eftersom de lokala anslutningarna behövt ett extra tillskott för att klara den totala effekten. Det gör laddningen betydligt snabbare (mellan 25 och 35 minuter) och väntetiden mellan racen därmed kortare, en förutsättning för att kunna genomföra tävlingen i detta format. De två batterilagren har en kapacitet på cirka 330 kWh vardera och teamet som ansvarat för tekniken har transporterat runt dem mellan de olika tävlingsbanorna.

20230922_121226

Pontus Karlsson och Jonas Wetterström från Vattenfall R&D.

– Det är verkligen imponerande att se hur smidigt och felfritt allt har fungerat, vilket har bidragit till att göra NXT Gen Cup till en banbrytande tävling inom motorsporten. Det är en fantastisk bekräftelse på hur snabbladdningstekniken kan användas för att främja användningen av elbilar inom tävlingssammanhang och sprida kunskap om dess potential, säger Fredrik Lestrup, som själv har en bakgrund som racerförare och tävlat i bland annat Mini Challenge och STCC.  

Han berättar att eftersom detta är den första helelektriska tävlingen vid sidan av Formel E finns ett väldigt stort intresse från banägare runt om i Europa.
– Nästa steg är att utveckla bilarna, tekniken och laddningen. Vi behöver hjälpa banägarna att få till en infrastruktur som gör det möjligt för oss att komma och köra.   

Slutsegrare efter att alla tävlingar genomförts var 16-åriga Elias Adestam. Med det koras han till svensk juniormästare och får ekonomiskt stöd för att delta i STCC nästa år. Läs mer om tävlingen på NXT Gen Cups webbplats.

Fredrik Lestrup, till vänster, berättar i videon mer om arrangemanget för Vattenfalls Pieter Ekdahl.

 

New call-to-action

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!