Elbilar

Stockholmarna leder elektrifiering av fordonsflottan

Publicerad: 2020-04-14 Uppdaterad: 2020-04-23 kl. 07:48

elbilar-laddhybrider-stockholm

Bilhandeln började året bra, och bäst går det för elbilar och laddbydrider. Huvudstaden leder omställningen till en elektrifierad fordonsflotta.

Stockholms Handelskammare redovisar i sin barometer en stor ökning av antalet elbilar och laddhybrider, och huvudstaden har störst andel i landet. Förra året stod el- och laddhybridbilar för 7 procent av alla fordon i Stockholm, enligt statistik från Statistiska centralbyrån och branschorganisationen Bil Sweden. Siffran är klart högre än de 3,3 procent som elbilarna och laddhybriderna har i hela Sverige.

Trenden verkar dessutom hålla i sig in i 2020. Av nyregistreringarna under februari var 44 procent elbilar och laddhybrider i Stockholms län, att jämföra med 38 procent i hela landet.

Framför allt är det laddhybriderna som går mycket starkt. Det senaste året har försäljningen ökat med 173 procent i Stockholm, och 151 procent i hela landet.

– Vi ser en explosion av elbilar, framför allt laddhybrider. Stockholm ställer om fordonsflottan fortare än resten av landet och driver på trenden, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare, till Dagens Nyheter.

Stockholm är laddat för omställning

Att Stockholm leder utvecklingen tror Stefan Westerberg beror på flera saker. Bland annat tror han att huvudstadsborna har större miljömedvetenhet, och en större köpstyrka. Även en väl utbyggd laddinfrastruktur bidrar till att allt fler stockholmare ser elbilen som ett bra alternativ, bedömer han.

Flera aktörer är i full färd med att bygga ut sina nätverk av laddpunkter runt om i länet. Däribland Vattenfall, som med nätverket InCharge erbjuder lösningar för såväl hemmet som företaget, och även ute på vägarna. Redan nu finns det flera hundra publika InCharge-stationer i Stockholmsområdet.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!