Lagar och skatter

Så söker du bidrag för att installera laddstationer på företaget

Publicerad: 2023-03-16 Uppdaterad: 2023-05-17 kl. 14:07

Elbilsladdning i garage

Inom ramen för Klimatklivet finns flera möjligheter att söka ekonomiskt stöd för laddinfrastruktur. Läs mer om hur det går till.

Klimatklivet har spelat en stor roll i utbyggnaden av laddinfrastruktur i Sverige. Sammanlagt har över 36 000 laddpunkter hittills tillkommit med stöd av Klimatklivet. Regeringen har ökat anslaget med 400 miljoner kronor 2023 och med 500 miljoner kronor per år 2024 och 2025, så om ditt företag har funderat på att fixa laddningsmöjligheter på arbetsplatsen är möjligheterna att få ekonomiskt stöd goda. Det finns flera olika stöd för laddinfrastruktur inom ramen för Klimatklivet, här går vi igenom hur de funkar.

Ladda bilen på jobbet eller i din BRF

Ladda bilen är det allmänna stödet till företag, bostadsrättsföreningar, organisationer och samfällighetsföreningar för att installera laddstationer som inte är öppna för allmänheten. Bidraget täcker upp till 50 procent av dina kostnader för material, arbete, grävning och installation, med ett tak på 15 000 kronor ink moms per laddpunkt. Det är möjligt att söka bidraget både inför installation och upp till sex månader efter installationen är gjord, och du kan skicka in din ansökan när som helst. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats.

Ladda arbetsfordon

För dig som har en verksamhet med exempelvis lastbilar eller skåpbilar som du vill kunna ladda finns ett annat stöd, som täcker upp till 50 procent av installationskostnaden. Hur stort bidrag du kan få beror bland annat på företagets storlek. För detta stöd finns ingen information om ansökningsperioder än, håll utkik på Naturvårdsverkets webbplats.

Laddstationer för publik laddning

Om ditt företag är intresserat av att bygga laddstationer för publik laddning går det att lämna anbud till länsstyrelsen, men en förutsättning är att den planerade laddstationen ligger i ett område som saknar publik laddinfrastruktur i nuläget. Om ditt anbud vinner kan du få upp till 70 procent av installationskostnaden. Det är de olika länsstyrelserna som först har öppna samråd för att bedöma var i länet behoven finns, och sedan inleder en utlysningsperiod då företag kan skicka in sina anbud. Kontakta länsstyrelsen i ditt län för att få veta tidplanen där du har din verksamhet. Det finns mer info hos Naturvårdsverket

Skattefri förmånsladdning
Regeringen har presenterat ett lagförslag om tillfällig skattefrihet för ladd-el på arbetsplatsen från juli 2023. Laddningen ska ske i anslutning till arbetsplatsen och gäller för bland annat personbil, lätt lastbil, moped och cykel. Läs mer om propositionen på regeringen.se.

Vattenfall InCharge erbjuder helhetslösningar till företag som vill installera laddstationer av olika slag och hjälper gärna till i ansökningsprocessen till Klimatklivet. Kontakta InCharge genom detta formulär.

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!