Fjärrvärme, AI, Digitalisering

Nya AI-tjänsten som minskar din värmeförbrukning

Publicerad: 2021-05-17 Uppdaterad: 2021-05-17 kl. 10:03

Nya AI-tjänsten som minskar din värmeförbrukning

Smarta algoritmer lär sig en fastighets termodynamiska beteenden och styr mot en viss inomhustemperatur. Låter det som science fiction? Inte alls. Vattenfalls nya AI-tjänst Värmeoptimering kan spara både kostnader och energi.

Artificiell intelligens, AI, börjar bli ett allt mer vanligt förekommande inslag när det gäller uppvärmning. Energy Plaza har tidigare skrivit om pilotprojekten i Gustavsberg utanför Stockholm, som är testbädd för Vattenfall Värmes olika digitaliseringsprojekt. Där utvecklas nya AI-lösningar med målet att effektivisera värmeförbrukningen för fastighetsägare och samtidigt öka bekvämligheten för hyresgäster.

– Att digitalisera fjärrvärme är en vinst både för kunden och producenter och i de här projekten ligger Vattenfalls forskningsavdelning i framkant, säger Karl Bergman, chef för Vattenfalls Forskning och Utveckling, i ett tidigare pressmeddelande.

Tjänsten Värmeoptimering föddes ur en önskan från fastighetsägare att energieffektivisera sin byggnad och få förutsättningar för sänkta värmekostnader. Det i kombination med högt satta hållbarhetsmål och ett behov av en bättre överblick över förbrukningen. Värmeoptimering, som är en tilläggstjänst för Vattenfalls fjärrvärmekunder, kan tillgodose allt detta, tack vare ny smart teknik.

Sensorer samlar in data

Roger Eriksson, som är produktchef på Vattenfall Värme, förklarar:rogereriksson

– Vi tar hjälp av AI för att se till att värmeförbrukningen hela tiden ligger på en optimal nivå. Fastighetsägaren förbrukar minsta möjliga mängd energi och får samtidigt en jämn och fin inomhustemperatur. Vi kan aldrig garantera minskade kostnader, men detta bäddar definitivt för det, säger han.

Hur gör man då för att lyfta in artificiell intelligens i vardagsrummet? Det är mycket enklare än det låter. Fastighetsägaren väljer en önskad inomhustemperatur i byggnaden, exempelvis 21 grader. Sensorer placeras ut i lägenheterna för att kunna mäta den faktiska inomhustemperaturen och luftfuktigheten. Smarta algoritmer lär sig sedan byggnadens termodynamiska beteende och styr mot den valda temperaturen. Det genom att ta hänsyn till aspekter som solinstrålning genom fönstren, väderprognoser och utomhustemperaturen vid husets fasad.

Sedan är det bara att logga in på datorn för att kunna följa lägenheternas inomhustemperaturer, timme för timme. Måltemperaturen går naturligtvis enkelt att anpassa efter hand, exempelvis vid önskemål från hyresgäster.

Förbättrade insikter om fastigheten

Och det är inte bara på grund av energieffektiviseringen som Värmeoptimering kan minska kostnader. Pengar kan även sparas via de förbättrade fastighetsinsikter man får via den data som samlas in. Kundtjänstärenden som gäller värmen i huset kommer exempelvis att kunna hanteras snabbare och mer korrekt.

– Det blir lättare för kundtjänstpersonalen att agera snabbt på inkommande ärenden. De loggar bara in på sin Värmeoptimeringssida på datorn och kan se den faktiska temperaturen i varje lägenhet, svart på vitt.

Något som också går snabbt är själva implementeringen av tjänsten. Även om Värmeoptimering bygger på avancerad teknik tar det oftast bara ett par veckor från beställning till leverans. Och väl där tar Vattenfall självklart hand om installationsprocessen.

– Vi är väldigt stolta över att nu kunna erbjuda Värmeoptimering till våra fjärrvärmekunder. Jag hoppas att tjänsten ska möta kundernas behov och att vi tillsammans kan ta deras energieffektivisering och inomhuskomfort till en ny nivå. Det ser jag fram emot, säger Roger Eriksson.

CTA-kontakta-caroline-berndtson

Läs mer om Värmeoptimering! 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!