Så finansierar du energilösningen

Publicerad: 2019-07-10 kl. 12:30

finansiera-energilosning-brf-fastighetsagare2

Laddstolpar, solceller, bergvärme, energistyrsystem ... Listan med energisatsningar som kan löna sig rejält på sikt är lång hos bostadsrättsföreningar och fastighetsägare. Nu kommer också nya sätt att finansiera dem. Inte minst talar allt fler om ”PPA” – kan det passa dig?

Som kund hos Vattenfall är det du själv, som fastighetsägare eller BRF-företrädare, som ska kunna välja hur din nya energilösning ska finansieras.

Vid sidan av ett direkt köp så finns förstås också möjligheter till avbetalningsupplägg, tänkta att passa just dig som kund, och din investering. På så vis delas betalningarna upp över tid, så att de bättre matchar löpande intäkter, eller besparingar som investeringen leder till.

Det är tjänsten man vill åt

Men samtidigt som fler och fler fastighetsägare intresserar sig för möjligheten att lägga ut hela energihanteringen på en extern part som håller ihop systemet, så växer även deras intresse för att avlasta sig själva från mycket av det ansvar som det innebär att äga utrustning.

Allt fler väljer att se det som att värme och elförsörjning är funktioner som de vill åt – inte att de önskar sig utrustning i sig. Genom att i stället sluta långsiktiga leveransavtal för tjänsten kan i stället leverantören se motiv att ta investeringen i utrustning. Det är i det sammanhanget som det talas allt mer om PPA – för power purchase agreement, långsiktiga elleveransavtal. Är det något för din verksamhet? Fråga din kontaktperson hos Vattenfall om det verkar intressant.

Som ett abonnemang på bredband 

I grunden är ett PPA just bara vad det heter – ett avtal, som parterna kan formulera hur de vill. Men att det snabbt blir allt populärare beror i praktiken på att det gör det flexibelt vilken part som ska bära investeringen, och ibland även ansvaret för utrustningen. Och det kan på så vis ge bägge parter stabilitet inför ett långsiktigt samarbete.

Jämför exempelvis med ett bredbandsabonnemang. Abonnemanget med överenskommen bindningstid ger en månadskostnad som löpande svarar mot nyttan som abonnenten får, från månad till månad. Och över tiden är det månadsbetalningarna som ska täcka operatörens initiala kostnad för utrustningen – modem, digital TV boxar osv.

Motsvarande upplägg bäddar nu för att energiföretag tar större helhetsansvar inte minst gentemot sina större kunder. Genom PPA-avtal kan exempelvis en kommun skaffa sig solelsförsörjning i form av just leveransavtalet, lika gärna som att köpa och bli ägare av de fysiska solcellerna. Fortfarande kan panelerna installeras inom kommunens fastigheter, och kommunen bidrar lika mycket till energiomställningen.

Vattenfall InHouse

Funderar ni på att ställa om till en hållbar energiproduktion?

Vi erbjuder skräddarsydda energilösningar efter behov där vi sätter upp solceller, borrar för värmepumpar, installerar laddboxar – allt enligt fastighetens förutsättningar. Vi tar hand om allt från design och investering till drift, underhåll, styrning och optimering av fastighetens energisystem.

www.vattenfall.se/inhouse

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!