Förnybar energi, fossilfri, power-as-a-service, Gällivare

Gruvorna skrotar fossila transporter

Publicerad: 2020-02-17 Uppdaterad: 2023-12-28 kl. 13:47

boliden-gruvor-elektrifiering-transporter

Industrin gör slut med avgaser och buller. Ett nytt partnerskap ska bereda väg för elektrifiering på flera olika områden.

I oktober aviserade metallföretaget Boliden att man investerar 300 miljoner i elektrifierade transporter. Detta tack vare ett lyckat pilotprojekt i Aitik utanför Gällivare, med installation av en bana med elledningar och konvertering av fyra gruvtruckar från diesel till el.

Projektet, som inleddes 2018 med stöd från Energimyndigheten, har inneburit att dieselförbrukningen vid gruvan minskat. Tack vare att truckarna kan köras i högre hastighet kan fler laster med malm hinnas med varje dag. Även arbetsmiljön för förarna har förbättrats, bland annat tack vare lägre buller.

Syftet med de nya investeringarna är att under 2020 och 2021 bygga ut verksamheten i Aitik, och inleda utfasning av fossila transporter i Kevitsa. Koppargruvan i Aitik är en av Europas största, och hittills den enda gruvan i arktiskt klimat i världen där elledningsbana och elektrifierade truckar har installerats.

Samarbete med Vattenfall

Boliden samarbetar sedan i april förra året med Vattenfall om teknikutveckling inom elektrifiering. Båda bolagen är engagerade i utfasningen av fossila bränslen, och avtalet innebär att de tillsammans utvecklar lösningar med batterier och batteriåtervinning, solceller och nu även elektrifierade transporter.

– Det är mycket positivt att Vattenfall och Boliden kan göra det här tillsammans. Det kommer att kräva ett teknikskifte och investeringar i nya lösningar men möjligheterna finns där för båda företagen. Industriella partnerskap av den här sorten är mycket viktiga för vägen framåt mot elektrifiering av industrin och ge möjlighet till ett fossilfritt liv inom en generation, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall.

För att möta de stigande kraven är det viktigt att ha rätt leverantör som kan hjälpa till att ställa om företagets energiförbrukning. Läs mer om elkonsumtion i industrin här. 

Mer än 10 procent av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från gruvbrytning och metallförädling, enligt Naturskyddsföreningen. Initiativet med elektrifierade transporter innebär att gruvorna i Aitik och Kevitsa kommer att reducera förbrukningen av diesel med 5.500 kubikmeter per år, och minska utsläppen med 15 respektive 9 procent under anläggningarnas livslängd.

Elektrifiering på flera fronter

Boliden är på flera sätt ledande inom elektrifiering av industrin. Under Almedalsveckan 2017 pratade Michael Staffas, vd på Boliden, om hur bolaget arbetar med att fasa ut fossila bränslen.

– Inom gruvindustrin jobbar vi hårt med elektrifiering. Dels ger det klimatnytta och sedan löser det problemet med avgaser nere i gruvan. Vi har bland annat borriggar som går på el och personfordon under jord som går på el, sade Michael Staffas vid ett forum kring industrins utsläpp, rapporterade Energiföretagen på sin sajt.

Vill du veta mer om vad Vattenfall gör inom elektrifierade transporter?

(Foto: Press)

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!