Nygammal teknik för att skanna avfall ska minska andelen fossil plast i förbränningen. Projektet kallas FossilEye och är ett av Vattenfall Värmes åtaganden i Uppsala läns hållbarhetslöfte.
FossilEye är en satsning som drivs gemensamt av Vattenfall, Tekniska verken i Linköping och Umeå energi. Målet med projektet att med göra det enklare att avgöra hur stor del av en avfallslast som är fossil plast. I dagsläget görs den analysen i rökgasen från förbränningen, vilket försvårar arbetet med att spåra avfallet till källan.
Tekniken man vill använda för att skanna plasten existerar redan, den används till exempel i större sorteringsanläggningar, men nu är alltså tanken att man ska applicera den i en mobil lösning för att kunna användas på vilken avfallsförbränningsanläggning som helst.
– Fossil plast ska ju helst inte gå till förbränning. Den ska gå till återvinning, så långt det är möjligt. Med FossilEye hoppas vi kunna se vilka avfallslaster som innehåller mer fossil plast och med den informationen i hand välja att ta emot avfall från andra leverantörer. På så sätt kan vi minska de fossila utsläppen från våra anläggningar – och hjälpa leverantörerna att göra detsamma, säger Thomas Jonsson, bränsleansvarig på Vattenfall Värme i Norden.
Med FossilEye hoppas Vattenfall Värme kunna jobba mer effektivt för att uppfylla en av åtgärdspunkterna man åtagit sig i Uppsala läns hållbarhetslöfte: att fasa ut fossil plast. Om projektet blir lyckat kan det sänka de fossila utsläppen från verksamhetens anläggningar.
Länet sluter upp kring hållbarhetslöftet
Länsstyrelserna runt om i landet har ett regeringsuppdrag inom en rad områden, inte minst hållbarhet. Initiativen kan se lite olika ut, men målet är alltid detsamma: att kraftsamla kring den klimatomställning som måste ske. Med Hållbarhetslöftet vill Uppsala län göra precis det.
Hållbarhetslöftet innehåller ett digert program av åtgärdspunkter, fördelade på fyra områden: vatten, ekologisk och biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan samt samhällsutveckling. Alla aktörer som skriver under jobbar aktivt inom minst ett av dessa områden.
Och det är inte vilka organisationer som helst som är med på tåget. På listan finns en rad av länets kommuner, flera universitet och en rad privata aktörer som Skanska, Apotea och Cytiva. Även Vattenfall Värme är med och har åtagit sig att arbeta för 17 åtgärdspunkter spridda över områdena.
– Löftet är ett bra initiativ som vi självklart vill vara med på. Dels gör det att vi kan samla oss internt och påminna oss själva om allt vi redan gör och vad vill göra. Dels blir det en tydlig signal externt om vad vi har för ambitioner. Det är två stora anledningar till att lägga tid på det här, säger Anna Wärmé, intressentansvarig på Vattenfall Värme.
Vattenfall har verksamheter i flera kommuner i länet, bland annat Älvkarleby, Östhammar, Knivsta och Uppsala. I den sistnämnda är självklart Carpe Futurum, det nya biovärmeverket, den största investeringen i verksamhetens hållbarhetsarbete och resan mot ett fossilfritt Uppsala.