Innovation, Forskning

Energiprofessorn kopplar samman industri och akademi

Publicerad: 2023-05-11 Uppdaterad: 2023-09-05 kl. 12:55

Magnus Berg i labbet på KTH

Fyra dagar i veckan jobbar Magnus Berg som portföljchef inom R&D på Vattenfall – den femte är han Vattenfalls adjungerade professor vid KTH.
– Jag har alltid gått igång mest på att se idéer komma till användning på riktigt, säger han.

– Jag har verkligen haft turen att hamna på rätt plats i rätt i tid. Intresset för energi- och klimatfrågor är på topp och jag har genom min brobyggande roll mellan forskning och näringsliv möjlighet att påverka utvecklingen rent konkret. Det är så bra det kan bli, säger Magnus Berg.

Just den här dagen sitter han på Vattenfalls huvudkontor i Solna, men han kunde lika gärna ha varit ute i Älvkarleby på Vattenfalls forskningscenter, hos en slutkund eller på sitt kontor på KTH och handlett en student. Utöver sin nuvarande tjänst som portföljchef för Customer Products and Solutions inom R&D på Vattenfall har han också sedan 10 år en 20-procentig tjänst som Vattenfalls adjungerade professor vid Institutionen för kemiteknik vid KTH.

Håller ihop samarbetet

Adjungerad innebär att ett utomstående företag står för lönen och att den anställde i övrigt ska uppfylla samma krav som övriga professorer på fakulteten, men ha sitt huvudsakliga arbete utanför högskolan. Sedan 2013 har Vattenfall haft ett tiotal adjungerade professorer, idag är de två stycken på KTH. Magnus Bergs roll är att vara partnerskapsledare och hålla ihop samarbetet mellan de två organisationerna:

– Att Sveriges största energibolag och tekniska universitet samarbetar är naturligt. Båda jobbar för att utveckla hållbara tekniska lösningar på energiområdet och kan dra nytta av varandras erfarenheter och specialkunskaper. Som spindeln i nätet arbetar jag för att påverka utbildning och forskning så att den blir mer relevant för oss på Vattenfall och följer de behov som vi ser ute hos kunder och i samhället i stort.

Sedan 2013 har Vattenfall och KTH drivit ett strategiskt och långsiktigt samarbete kring forskning, utbildning och innovationsutveckling inom energisektorn. Några av de forskningsprojekt som Vattenfall är delaktigt i på KTH just nu handlar om storskalig lagring av vätgas, hur batterier åldras samt hållbar vattenkraft. 

Drivs av att se forskning generera intäkter

Magnus Berg är själv utbildad på KTH, men var tidigt på det klara med att han ville ut i näringslivet och göra skillnad här och nu. När det efter några år på KTH, där han läste till civilingenjör i kemiteknik, var dags att doktorera vände han sig utåt och letade upp ett företag där han kunde bli industridoktorand. Och avhandlingen, som kom att handla om förbränningsteknik, blev superkonkret: Om hur förbränningen i villapannor kan optimeras.

– Att sitta och skriva akademiska rapporter som ibland bara blir hyllvärmare är inget för mig, jag tycker inte alls det är roligt. Nej, jag är och har nog alltid varit ganska så affärsdriven. Jag trivs med den delen och har alltid gått igång mest på att se idéer komma till användning på riktigt, bli produkter som tillämpas, sätts i drift och som det då går att tjäna pengar på, säger Magnus Berg.

Till Vattenfall kom han 2005 efter femton års arbete på en rad olika företag i energibranschen där arbetsuppgifterna utvecklades från att vara forskningsingenjör till att allt oftare leda och styra olika projekt. Som portföljchef för Customer Products and Solutions på Vattenfalls forskningsavdelning är han ansvarig för budgeten och vilka projekt som startas.

Om svårigheten med tajming och att våga misslyckas

Vattenfall är idag det enda svenska energibolaget som har en större egen forskningsavdelning, idag över 130 anställda. Enkelt uttryckt går Magnus Bergs jobb ut på att genom teknik- och omvärldsbevakning initiera nya utvecklingsprojekt, och om det gäller större satsningar förankra dem med affärssidan.

– Mycket i vår bransch handlar om tajming. Man kan ha en idé och en produkt som är helt fantastisk, men om tidsandan, ekonomin och den tekniska utvecklingen inte är mogen så flyger den inte oavsett hur bra den är. Just tajming är något av det svåraste som finns när det gäller forskning och produktutveckling, säger Magnus Berg.

Hur hanterar du projekt som blir misslyckade?

– Som forskare måste man få misslyckas, det ingår i jobbet. Men två av mina motton är: Fail fast och Kill your darlings. Det är viktigt att få starta upp även till synes helt galna idéer och ge dem en rejäl chans, men funkar det inte så stoppar vi. Det kvittar om jag och forskarna gillar dem, att dra saker i långbänk bara baserat på känslor är inte bra för någon.

Är det något projekt som du är extra stolt över?

– Ja, Bergsöe batterilager hos Boliden i Landskrona som jag initierade. Något som började som ett pilotprojekt om möjligheten till automatisk styrning av batterier för att sänka kunders elkostnad och tjäna pengar på flexibilitetsmarknaden, som nu går i kommersiell drift.

Har du något projekt just nu som du vill ska få luft under vingarna?

– Det finns många, men ett som Vattenfall har hållit på med länge är Vehicle-to-grid, där man kopplar samman batterierna i elfordon med elnätet. Ett annat är vätgaslagring inom industrin. Jag är helt säker på att båda blir av och kommer spela stor roll, frågan är bara när.

Magnus Berg
Portföljchef, Customer Products and Solutions, R&D, Vattenfall
Adjungerad professor i processteknologi, KTH
Ålder: 58 år
Bor: Trosa/Stockholm
Familj: sambo, två egna barn, tre bonusbarn

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!