elförsörjning, power-as-a-service, Ställverk

Trygg elförsörjning för pappersindustrin

Publicerad: 2022-06-29 Uppdaterad: 2024-03-07 kl. 17:30

Trygg elförsörjning för pappersindustrin

En stabil elförsörjning är av stor vikt inom pappers- och massaindustrin. Men många företag har svårt att hitta egen personal med rätt kompetens för att ta hand om elinfrastrukturen. Med Vattenfalls tjänst Power-as-a-Service kan kunden säkra en trygg och stabil elförsörjning, anpassad efter verksamhetens behov.

Sverige är världens fjärde största exportör av massa och papper, med en årlig export värd omkring 80 miljarder kronor. Pappers- och massaindustrin är också en stor elkonsument och använder omkring en tredjedel av den elenergi i Sverige som går till industrin.

Många företag har svårt hitta personal med rätt kompetens för en egen organisation kring elinfrastrukturen

Produktionsprocessen är i gång dygnet runt och ett elavbrott kan få kostsamma följder. Trots det har många bolag i branschen äldre elanläggningar – vissa så gamla att det saknas reservdelar om en transformator eller ett ställverk går sönder. Stora pensionsavgångar och brist elkraftsingenjörer och elektriker med kompetens inom högspänning gör dessutom att många företag har svårt hitta personal med rätt kompetens för att upprätthålla en egen organisation kring elinfrastrukturen. För att säkra rätt kompetens och en stabil elförsörjning väljer allt fler företag Vattenfalls tjänst Power-as-a-Service.

Webbinar om högspänning

New call-to-action

Hela ansvaret

Power-as-a-service är en helhetslösning som anpassas till beställarens behov och tillåter kunden att fokusera på sin verksamhet och utnyttja Vattenfalls expertis och kompetens gällande elanläggningar. Tjänsten innebär att Vattenfall köper företagets elanläggning och tar fullt ansvar för anläggningens funktion, underhåll och beredskap och står för alla förutsedda och oförutsedda kostnader, till en fast månadsavgift. Det kan handla om investeringar i utbyggnad av elanläggningen för att öka produktionen eller oväntade kostnader vid haverier.

I tjänsten kan även reservkraft och avbrottsfri kraft ingå samt laddstolpar för elbilar

MASSA_1200Kunden får ett långsiktigt avtal och kan förvänta sig både kapacitet och tillgång till spetskompetens inom elkraftsområdet. I tjänsten kan även reservkraft och avbrottsfri kraft ingå samt laddstolpar för elbilar.

Avtalstiden ligger normalt på 10 år. När avtalstiden är slut kan kunden välja att förlänga avtalet eller köpa tillbaka elanläggningen. Med Vattenfalls Power-as-a-service slipper kunden tänka på allt från regler och lagar om elkraft till underhåll av sin elanläggning – och kan räkna med en säker elleverans som tas om hand av experter.

Kontakta oss - Power-as-a-Service från Vattenfall

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!