fossilfri, B2B, Hållbarhet

Steg för steg mot ett mer hållbart SME-företag

Publicerad: 2022-03-01 Uppdaterad: 2022-05-13 kl. 08:29

Steg för steg mot ett mer hållbart SME-företag

De stora, multinationella bolagens hållbarhetsambitioner kanske får mer uppmärksamhet. Men för att vi ska kunna nå klimatmålen är det viktigt att även mindre företag gör aktiva val. Dessutom är det avgörande för att kunna ha en lönsam verksamhet.

Kraven ökar

Företag som tillverkar insatsvaror eller på andra sätt är leverantörer till andra företag märker att fler och fler har hållbarhetspolicyer som inte bara handlar om den egna verksamheten, utan också ställer krav på att underleverantörer ska ta miljöhänsyn på olika sätt. Samma sak gäller om ditt företag är leverantör till exempelvis kommuner eller andra offentliga aktörer – i dag rekommenderas att ställa hållbarhetskrav i upphandlingar och i sommar väntas det bli ett lagkrav. Även företag som har privatkonsumenter som kunder behöver visa att man tar hållbarhetsfrågor på allvar för att inte bli bortvalda. Och vid sidan av alla kunder finns ju också de anställda, utan ett seriöst hållbarhetsarbete blir det svårare att locka talangfulla medarbetare för framtiden.

I nuläget är det bara företag med mer än 249 anställda som är skyldiga att göra energikartläggningar och hållbarhetsredovisningar, men om lagstiftningen skulle komma att ändras är det bra att redan ha kommit igång även för mindre företag.

Hur kan SME-företag göra impact – på riktigt?
Läs mer

Hållbarhetsfrågan kan inte nerprioriteras

Det är alltså tydligt att hållbarhet är något som alla företag behöver bry sig om, inte en specialfråga som går att hoppa över. Undersökningar visar också att en majoritet av SME-företag tycker att hållbarhet är viktigt och engagemanget har ökat väsentligt på senare år. För mindre företag som inte kommit lika långt i sin resa som de önskar kan det däremot vara svårt att veta i vilken ände man ska börja. En bra idé är att vända sig till en energicoach för rådgivning. 

Läs mer om hållbarhet för företag

Ladda ner vårt whitepaper för att komma igångCTA without text - Three Det fossilfria sme-företaget

Vi har publicerat ett whitepaper som specifikt riktar sig till små och medelstora företag, med lättillgängliga tips om hur man kan lägga grunden för sitt hållbarhetsarbete. En nyckel är att sätta tydliga mål och se till att alla anställda är med på tåget. För det går faktiskt att göra skillnad bara genom ändrade beteenden och rutiner, utan att behöva göra stora nyinvesteringar. En annan nyckel är att kartlägga och analysera dagens energianvändning, för att se var det går att effektivisera och om det är energi från fossila källor som kan bytas ut mot fossilfria.
Ladda ner här

Vilka räknas som SME – små och medelstora företag?

Inom EU och i andra internationella statistik- och regleringssammanhang pratar man om SME: small and medium-sized enterprises. Det är företag som har max 249 anställda och en årsomsättning på under 50 miljoner euro. I Sverige omfattas 99,9 procent av alla företag av denna definition, där den största gruppen är enmansföretagare. Dessutom finns 278 000 mikroföretag med färre än tio anställda, 35 000 små företag med 10–49 anställda och 5 800 medelstora företag, med 50–249 anställda. (Källa Svenskt Näringsliv)


Guide: Det fossilfria SME-företaget – Hållbart företagande

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!