Hållbarhet och socialt engagemang, Fjärrvärme

Självförsörjning – orimlig lösning som inspirerar

sjalvforsorjning-av-el-tips

Verkligheten sätter käppar i hjulet för den som drömmer om rimlig ekonomi i en lösning där BRF:er och andra fastighetsägare kopplar sig loss från el- och värmenäten – och lever helt på egen energi. Men tanken är så spännande att allt fler talar om den som sin ledstjärna.

Vattenfall har tidigare skrivit om bostadsrättsföreningen Haga, i Solna, som räknar med att spara 100 000 kronor om året på elen och värmen efter att ha installerat solceller och bergvärme. Att bli självförsörjande på energi överlag har uttryckts som ett långsiktigt mål. Och i västgötska Vårgårda satsar det kommunala fastighetsbolaget tror stort på en renovering av sex miljonprogramshus, som med lagring av solcellsproducerad vätgas helt ska slippa köpa fastighetsel. De boende fortsätter att ha tillgång till hushållsel från nätet.

Hos dem som vill gå i täten när det gäller klimatsmart energihantering dyker ordet ”självförsörjande” upp allt oftare, och listan över intressanta pilotinstallationer växer. Tidningen Ny Teknik skrev för ett par år sedan om villan med bränslecell i källaren, inom en tävling om Sveriges smartaste hem, och har även skrivit om ett norrländskt hus drivet av solenergi.

Sätter bekvämligheten på prov

”Off grid” är den svengelska termen för lösningar där huset inte har någon koppling till nätet. Det betyder inte att alla som talar om självförsörjning vill koppla bort sig från el- och värmenät – många vill samspela med andra via näten för att möjliggöra självförsörjning på en mer kollektiv nivå.

I en artikel från förra året noterar Magnus Berg, på Vattenfalls forsknings- och utvecklingsavdelning, att svenska exempel på off grid-hus finns – men inte av ekonomiska skäl.

– Det är en orealistiskt dyr lösning för den som ändå vill leva ett modernt liv med tillgång till elektricitet för bekväm uppvärmning, tv, bredband, matlagning och belysning. Så även om det rent tekniskt går så vet jag inte hur intressant det egentligen är att göra det, sa Magnus Berg där.

Ett ord – flera betydelser

Även för den som söker vanligare energilösningar är det förstås spännande att snegla på vilka principer som används i de renodlade självförsörjningsfallen. Men vid närmare anblick visar det sig att ordet självförsörjning kan betyda väldigt olika saker. Måste det enskilda huset bli off grid, det vill säga kapa alla elflöden till och från andra, eller räcker det att man varje år producerar lika mycket el som man förbrukar?

Det sistnämnda är förstås lättare, men även där märks ekonomiska realiteter såsom att vinternatts-elen man kan behöva köpa från nätet antagligen får ett mycket högre pris än den sommarsols-el som man haft lättast att sälja in hemmaproducerade överskott av. Och stora investeringskostnader för energiförvaring, till exempel i vätgas i samband med bränsleceller, gör det svårt att räkna hem säsongslagring från sommar till vinter. Kostnaden drar snabbt iväg till ett antal tior per nyttjad kilowattimme. Kalkylen blir i princip starkare där lagringen fylls och töms oftare, kanske flera gånger per dag.

Enkelt eller komplext – valet är ditt

Experimenten kring självförsörjning, vad vi nu menar med ordet, visar ändå på hur energilösningarna har blivit rörliga måltavlor. Energitätare hus, billigare solceller, framväxande vätgasteknik och tilltagande klimatoro är bara ett axplock av förändringskrafter. Lösningsalternativen är många, och inte minst bostadsrättsföreningar vill akta sig noga för investeringar som riskerar att låsa in dem i energiförsörjning som kan anses oekonomisk imorgon.

I många fall kommer de enklaste lösningarna att fortsätta vara de rätta. Fjärrvärme och el via respektive nät kräver minimalt med utrustning och underhåll hos köparen – och vartefter de produceras med allt mindre fossilt bränsle blir boendet mer och mer klimatsmart utan att de boende inte ens behöver märka skillnad. Men hos många kommer energipusslet att läggas med fler och fler bitar. Din bostadsrättsförening lär inte ha haft energifrågan på sitt bord för sista gången.

 

Vattenfall InHouse

Funderar ni på att ställa om till en hållbar energiproduktion?

Vi erbjuder skräddarsydda energilösningar efter behov där vi sätter upp solceller, borrar för värmepumpar, installerar laddboxar – allt enligt fastighetens förutsättningar. Vi tar hand om allt från design och investering till drift, underhåll, styrning och optimering av fastighetens energisystem.

www.vattenfall.se/inhouse

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!