Publicerades: 2022-07-06 Senast uppdaterad: 2022-07-14 Lästid: 4 min
Energiteknikelförsörjningpower-as-a-service

Sänk risken och säkra elkraftskompetensen – utan investering

Ladda ner som PDF

Istället för att investera i en ny högspänningsanläggning eller behöva rekrytera elkraftingenjörer kan industriföretag lägga pengarna direkt på produktionen.
– Med tjänsten Power-as-a-Service tar Vattenfall hela ansvaret för elanläggningen. Om man redan har en anläggning blir den dessutom ett kapitaltillskott, säger Lars Blomberg på Vattenfall.

Ett företag som står inför en utökning av sin verksamhet kan behöva omfattande investeringar i både sin produktionsanläggning och i sin elanläggning.

Kraven på elanläggningar ökar i takt med den tekniska utvecklingen och med växande regelverk

– Kraven på elanläggningar ökar i takt med den tekniska utvecklingen och med växande regelverk, säger Lars Blomberg som är affärsområdesansvarig på Vattenfall och fortsätter:

– För att drifta och underhålla en elanläggning krävs kompetent personal som är svåra att rekrytera i dag. Utmanande är också att man måste ha en ganska stor organisation för att få plats med elkraftsingenjörer.

Hela ansvaret hos Vattenfall

Teknikutvecklingen och växande avkastningskrav ökar hela tiden utmaningen för företag att utveckla och framtidssäkra sina elanläggningar. För att svara på behovet av säker elförsörjning tillhandahåller Vattenfall en tjänst för elanläggningens funktion: Power-as-a-Service. Den innebär att Vattenfall tar över helhetsansvaret för elanläggningen ur ett ekonomiskt, funktionellt och elsäkerhetsmässigt perspektiv.

Vi har kompetensen, erfarenheten och ett stort nätverk av personal under dygnets alla timmar

Elsäkerhetsansvar omfattar att anläggningen är säker och inte kan orsaka skador på människor och egendom. Den måste också fungera väl med sin omgivning och inte orsaka störningar. Ansvaret ligger hos den som äger en elanläggning och med Power-as-a-Service tar Vattenfall över både det juridiska och ekonomiska ansvaret för elanläggningen.

Ladda ner vårt whitepaper

Elanläggning Ställverk Transformator driftsäkerhet elsäkerhet

I praktiken innebär Power-as-a-Service att kunden får tillgång till Vattenfalls alla fördelar. Vi har kompetensen, erfarenheten och ett stort nätverk av personal under dygnets alla timmar, säger Lars Blomberg som kunnat hjälpa många företag som brottats med problem med hur de ska lösa elkraftsfrågorna.

– Det kan vara allt från att en nyckelperson för elanläggningen ska gå i pension till att kapaciteten måste utökas eller att en helt ny anläggning måste köpas in. Utöver att de slipper investeringen i elanläggningen kan de fokusera på kärnverksamheten.

Dyra avbrott

Det finns många situationer när brister i en högspänningsanläggning eller annan elanläggning kan innebära oväntade stora kostnader.

– Ett exempel är om man har produktionsbortfallsförsäkring. Då går försäkringsbolaget med på att ge ersättning om vissa krav uppfylls, men de kraven kan vara dyra och kräva stora arbetsinsatser att nå upp till.

Om en transformator havererar innebär det ingen kostnad för kunden eftersom månadskostnaden är oförändrad

Själva investeringen i en elanläggning kan vara mycket kostsam för ett företag och varierar mycket med vilken typ av anläggning det handlar om och vilken kapacitet som krävs. Även om investeringen får plats i budgeten så är risken för haverier en faktor som måste tas med i beräkningarna.

– Produktionsbortfall kan förstås vara hur kostsamma som helst. Men i Power-as-a-Service ingår det att Vattenfall tar kostnaden för oförutsedda investeringar för att upprätthålla en fungerande elanläggning. Om en transformator havererar innebär det ingen kostnad för kunden eftersom månadskostnaden är fast oavsett, säger Lars Blomberg och påminner om att just det oförutsedda är en faktor som många glömmer bort.

– Vi har kompetensen om en incident inträffar. Vi har personal som är på plats och löser problemet oavsett tidpunkt. Det är trygghet både säkerhetsmässigt och ekonomiskt!

Anmäl er till vårt Webbinar

New call-to-action

Redaktionen

På Vattenfalls Energy Plaza håller du dig uppdaterad om det senaste inom hållbar energi och det nya energilandskapet.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara ner artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till dig via mejl.