Krönika

Berggren: Samhället får räkna med business unusual framöver

Publicerad: 2023-08-21 Uppdaterad: 2023-08-21 kl. 09:16

"Samhället får räkna med business unusual framöver"

Jens Berggren klimatcoach
När jag i somras efterträdde Lasse Ejeklint som Vattenfalls klimatcoach var det ett självklart steg. Hela mitt arbetsliv har kretsat kring frågor om hållbarhet med fokus på klimat, energi, mat och vatten så möjligheten att få komma tillbaka till Vattenfall efter att ha arbetat globalt i över tjugo år kändes perfekt. Precis som för Vattenfall i stort kommer jag i min roll vilja kombinera det stabila med det framåtblickande och nytänkande. 

Samhället står inför stora förändringar och får räkna med att det blir ganska mycket business unusual framöver. Min uppgift blir att bidra till att de förändringar vi kommer att behöva faktiskt blir förbättringar. Jag behöver ta diskussionen kring sam- och framtidens energilösningar både med dem som kan det mesta och dem som inte är särskilt intresserade, utan bara vill ha låga energipriser och att saker ska bli ”som vanligt” igen.  
Just att det inte finns en uppsjö självklara svar som passar alla gör mig väldigt ödmjuk inför uppgiften. Självklart kommer jag stå för den kunskap och erfarenhet Vattenfall och jag har, men måste samtidigt vara oerhört lyhörd för de utmaningar som de jag samtalar med står inför. Enkelt uttryckt är hållbarhet det som funkar, miljömässigt, ekonomiskt och socialt, för er som faktiskt gör jobbet.  

Många halkar ner i uppgivenhet över att klimatförändringarna redan har gått för långt

I den här krönikan vill jag passa på att berömma alla er som stretar på efter en välförtjänt semester. I tider av snabb förändring och ökande osäkerhet verkar många av oss riskera att sladda ut i den känslomässiga dikesrenen. Många halkar ner i uppgivenhet över att klimatförändringarna redan har gått för långt eller vill hålla fast vid en dröm om en gyllene forntid som de vill nå genom att klä hela samhället i säck och aska. Det kan kännas motigt när väckarklockan börjar ringa efter en regnig sommar, men det finns en hjälte i alla er som tar er upp till jobbet för att göra det bästa med det ni har.

Många gånger kommer vi märka att utmaningarna kanske inte är så stora när vi väl tar oss an dem. Att sluta använda fossila resurser – som ju har bidragit till att transportera, klä (runt 70 procent av världens textiler tillverkas av olja och fossilgas), livnära, värma och lysa upp våra liv det senaste seklet – kan upplevas övermäktigt. Tänk då på ett en bil där allt stål är tillverkat utan fossiler bara blir ca 1% dyrare eller att en läsk i en flaska av fossilfri plast bara kostar cirka 10 öre mer. Eller varför inte ta ett näraliggande exempel här på Energy Plaza: att Sverige med sin nästan helt fossilfria elmix har bland EUs lägsta elpriser

Alltså pekar omsorg om den gemensamma planeten och den egna plånboken åt samma håll

Den största förändring som skett under de cirka 20 år jag varit borta från Vattenfall är hur snabbt priser, produktion och konsumtion av el svänger. Tyvärr tror jag att denna osäkerhet är ”det nya normala”. Ett sätt att möta dessa utmaningar är att fundera över vilken elanvändning som är tidskritisk och vilken som kan tillåtas variera. En ganska bra tumregel är att billigare el är mer klimatsmart eftersom vind och sol har billigt bränsle och är svårt att reglera vilket medför att priserna blir låga när de dominerar produktionen. Alltså pekar omsorg om den gemensamma planeten och den egna plånboken åt samma håll. Har ni möjlighet att flytta elkonsumtion kan ni också dra nytta av att hjälpa till att hålla balansen i elnätet.

Vi lever i spännande tider och man ska, som Churchill uttryckte det, aldrig låta en god kris gå till spillo! Jag är övertygad om att lösningen på de flesta av våra utmaningar handlar om någon procents inspiration och resten transpiration (det gäller även när man skriver en krönika). Kan jag hjälpa er med det ena eller det andra ställer jag mer än gärna upp. 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!