Lagar och skatter

Så säkras elförsörjningen under krisen

Publicerad: 2020-04-08 kl. 06:35

elförsörjning-coronakrisen

Hur går det med samhällets försörjning av el nu när coronaviruset sätter hinder för många verksamheter? Vi har svaret.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har identifierat några branscher som anses vara samhällsviktiga under krisen. Energibranschen är en sådan, enligt MSB:s kartläggning, som ligger till grund för en ny förordning från regeringen. Produktion och distribution av såväl bränslen och drivmedel som fjärrvärme, el och energigas anses samhällsviktiga.

– Det är viktigt att vi alla hjälps åt så att vi klarar denna utmanande period som vi är mitt inne i. Och vi känner oss trygga att vi tillsammans med sektorn kan leverera el, säger Joakim Evertsson, chef för elberedskap på Svenska kraftnät, i ett pressmeddelande.

Bygger på färdiga planer

Energibolagen och myndigheterna samarbetar för att säkerställa försörjning och beredskap. Det är Svenska kraftnät och Energimyndigheten som regelbundet följer upp läget och de åtgärder som tagits för energisektorns räkning med anledning av det nya coronaviruset. Svenska kraftnät och Energimyndigheten informerar i sin tur MSB och regeringen om läget i sektorn.

Vattenfall säger att de står väl rustade för krisen. Detta bland annat tack vare väl etablerade kontinuitetsplaner, med beredskap och rutiner för extraordinära situationer. Dessa följs nu för att produktionen ska upprätthållas. Till exempel vidtogs åtgärder redan i januari för att säkra elnätsverksamheten.

– Vi är väl förberedda och vidtar åtgärder för att minimera effekterna av olika scenarier. Vi följer myndigheternas rekommendationer utöver våra egna kontinuitetsplaner och övervakar kontinuerligt situationen, säger Vattenfalls koncernchef och vd Magnus Hall i ett pressmeddelande.

Energiföretagen har tagit fram ett antal förslag på ytterligare åtgärder som de anser bör vidtas med anledning av corona. Det handlar till exempel om att lista vilka samhällskritiska roller inom energibranschen som ska garanteras barnomsorg, vilka som ska provtas för coronasmitta och de uppdrag som kräver undantag från reserestriktioner.

Listan på Energiföretagens förslag finns att läsa i sin helhet här.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!