Så når du dina hållbarhetsmål med klimatneutral värme

Publicerad: 2020-03-03 Uppdaterad: 2020-03-10 kl. 14:19

hållbar-värme

Nu lanserar Vattenfall ”Klimatneutral Värme” som tilläggsprodukt i hela landet. Fjärrvärmekunder på alla verksamhetsorter har nu möjligheten att lättare nå sina miljö- och klimatmål. ”Man får en värmeleverans som är helt fri från koldioxidutsläpp”, säger Roger Eriksson, Vattenfall.

Många företag och organisationer har högt satta hållbarhetsmål med både interna och externa önskemål om miljöcertifieringar. Ett smidigt sätt att nå dessa mål öppnar sig nu för Vattenfalls fjärrvärmekunder: med klimatneutral värme. Tilläggsprodukten erbjöds tidigare enbart i Uppsala, men blir nu tillgänglig på alla fjärrvärmeorter.

Med det här miljötillägget får kunden en klimatneutral fjärrvärmeleverans, vilket många väljer att kommunicera till hyresgäster eller i miljöredovisningar. En mer attraktiv och klimatsmart byggnad helt enkelt.

Allokering av biobränsle


Det sker i två steg. Dels genom allokering av biobränsle för den volym bränsle som är aktuell för kunden, dels kompenserar Vattenfall för de indirekta utsläppen som sker i förädling och under transport av bränslet. Detta görs genom utsläppsreduktioner, enligt Gold Standard.

– Den här produkten är till för de av våra kunder som vill möta högt ställda miljö- och klimatmål. Värmeleveransen blir fri från koldioxidutsläpp och det gäller från tillverkning av bränsle, transport till leveransen till kunden, säger Roger Eriksson, product manager på Vattenfall.

Ola Larsson som är miljöspecialist på WSP har tidigare berättat för Energy Plaza om den växande efterfrågan från fastighetssektorn på miljöklassad energi.

– I dag kommer det krav från hyresgästernas sida: ”Vi vill sitta i en miljöcertifierad byggnad”. Det gjorde det sällan för tio-femton år sedan. Om du bygger en kommersiell fastighet är det nästan en hygienfaktor att den har någon miljöcertifiering, säger han.

Gör skillnad för klimatet

Och priset? Kunden betalar i form av ett påslag för den levererade fjärrvärmen, 8 kronor per megawattimme. Därmed blir värmeleveransen klimatneutral.

– Vi hoppas att våra kunder ser det här som en chans att göra skillnad för klimatet och samtidigt göra sin fastighet mer attraktiv, säger Roger Eriksson.

Han berättar också att fler smarta produkter och tjänster är under utveckling hos Vattenfall. Allt med klimat, enkelhet och komfort i fokus.

– Bland annat utvecklar vi smarta styrningstjänster som bidrar till en jämnare inomhustemperatur, energieffektivisering och som håller kostanden nere.

New call-to-action

Faktaruta 

Gold Standard är en märkning för utsläppsreduktioner av hög kvalitet som kan användas vid klimatkompensation. Det är en certifieringsstandard som är grundad av bland annat WWF och är godkänd och betrodd av mer än 80 miljöorganisationer världen över.

Läs mer om Klimatneutral Värme

Produktblad

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!