Fjärrvärme, Energieffektivisering

Så funkar fjärrvärmecentralen

Publicerad: 2022-11-29 kl. 10:51

Så funkar fjärrvärmecentralen

Är din fjärrvärmecentral rätt inställd? Det finns mycket att vinna på att lära sig hur navet för uppvärmningen i din byggnad fungerar. Här får du de smartaste tipsen – för en väl fungerande anläggning.

Visste du att en fjärrvärmecentral kan hålla i minst 20, 30 år? Varmvatten leds i rör i marken från det lokala värmeverket till din byggnad och växlas där om till värme i elementen och varmvatten i kranen. Smidigt, leveranssäkert och i hög grad underhållsfritt. Men med det sagt är det klokt att ha koll på grunderna i hur fjärrvärmecentralen fungerar för att optimera värmen i din byggnad och öka anläggningens livslängd.

Peter NorlenPeter Norlén är kundansvarig för brf:er och företag på Vattenfall Värme. Han har jobbat på företaget i 7 år och träffar ofta kunder med funderingar kring sina fjärrvärmecentraler.

– De vanligaste frågorna rör förbrukning och hur man förstår sig på själva centralen. Även om centralen är enkel i sig, så kan den se förvirrande ut vid första anblick. Därför rekommenderar jag alltid att man avsätter en stund och sätter sig in i hur den övergripande fungerar.

Vad kan man vinna på att lära sig grunderna?

– Mycket! En väl fungerande anläggning skickar ut rätt temperatur för din byggnad, varken mer eller mindre. Den håller också väldigt länge. En felinställd anläggning som skickar ut för hög temperatur kan ge onödiga kostnader.

– Det är också en säkerhetsfråga. För hög vattentemperatur kan riskera skållning och för låg vattentemperatur kan ge risk för legionella i ledningarna. Det kan uppstå vid en felinställning eller exempelvis en ventil som fastnat.

Hur tycker du att man bör ta hand om sin fjärrvärmecentral?

– Förutom att lära känna sin central, så tycker jag att man bör ha regelbunden kontroll. Det kan man få via Vattenfalls Serviceavtal. Då kommer en kunnig tekniker till din byggnad och går igenom den grundligt, en eller två gånger per år. Man tittar på funktionen, att det inte finns några läckage, cirkulationspumpar, temperaturnivåer, reglercentral, filter och expansionskärl.

Om det är ett problem, åtgärdas det av teknikern då?

– Javisst, enklare saker åtgärdas direkt. Ett servicebesök per år kostar 2100 kronor plus moms, så jag skulle säga att det är en väldigt kostnadseffektiv ”försäkring”.

Ett sista tips, innan vi tittar på videon om fjärrvärmecentralen?

– Gå gärna in på kundportalen Heat Business Portal, där du hittar all din förbrukningsstatistik! Där kan du även jämföra anläggningar, om du har flera. Sedan tycker jag att alla kunder borde ha en prenumeration på avbrottsaviseringar, för snabb information om ett avbrott skulle ske. Det får du kostnadsfritt via portalen, berättar Peter Norlén.

Så funkar fjärrvärmecentralen – på 4 minuter!

Filmen visar en fjärrvärmecentral i en villa. Fjärrvärmecentralen i ett flerbostadshus skiljer sig något, men funktionerna är desamma.

Läs mer om fjärrvärme:
Hur får vi värme i huset? Så funkar fjärrvärme!

 
Tryggt och enkelt med Serviceavtal

Med ett Serviceavtal får du regelbunden experthjälp och minskar risken för oförutsedda störningar eller reparationer. 

Till Serviceavtal 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!