Elavtal, Rådgivning och Elhandel, Så fungerar elaffären

Så fungerar elinköp hos Vattenfall

Publicerad: 2020-12-04 Uppdaterad: 2024-05-29 kl. 13:19

Så fungerar elinköp hos Vattenfall

Alla verksamheter är olika och har unika behov. Det gäller även när det kommer till el. För att vara säker på att ditt företag får just det elavtal och den elleverantör som passar er skräddarsyr vi företagets lösning.


Är ni ett produktionsfokuserat industriföretag, en mindre bostadsförening eller ett fastighetsbolag? Har ni en stor – eller liten – elförbrukning och vill ha ett tryggt elavtal med låg miljöpåverkan? Vattenfall är Sveriges största elleverantör och har över 100 års erfarenhet av energilösningar. Det har vi förvaltat genom att ta fram olika elleveranslösningar för att du som kund ska kunna hitta ett elavtal som passar just din verksamhet. Så här går det till när du köper en elleverans från Vattenfall.

Ditt behov styr

Vi erbjuder en rad olika elavtal med allt från fast pris till rörligt spotpris samt en möjlighet för er att kunna prissäkra er elleverans och komplettera den ytterligare med miljöel. För att säkerställa att ni får ett elavtal som passar bäst för just er verksamhet kan ni ta hjälp av någon av våra duktiga säljare. Efter att ni tillsammans har gått igenom företagets behov av el får ni ett förslag på vilket elavtal som bäst matchar ert behov. Ni får alltid en noggrann genomgång av avtalet som ni är intresserade av och har möjlighet att ytterligare skräddarsy detaljer. I första steget matchas ert val mot bland annat er årsförbrukning av el samt vilken typ av elavtal som passar era behov bäst.

Olika elavtal

Vilken typ av elavtal passar er bäst? För stabilitet och förutsägbarhet rekommenderar vi något av våra elavtal med fast pris. Vill ni i stället ha flexibilitet och följa marknadens elpriser kan rörligt spotpris vara ett bra alternativ. Vattenfall erbjuder er även möjlighet att besluta om hur stor andel av den årliga energivolymen ni vill prissäkra – det vill säga en skräddarsydd mix mellan fast och rörligt pris. När ni avtalar om ett sådant upplägg med Vattenfall väljer ni hur stor andel av er årsförbrukning ni vill ha prissäkrad, respektive hur stor andel som ska ha rörligt spotpris. Denna typ av elavtal fungerar som ett bolån, där ni binder delar av lånet och har rörlig ränta för andra delar. För dig som vill ha det tryggt och enkelt, och samtidigt vara säker på att du har ett elpris som följer elmarknaden och undvika höga elpriser, kan denna typ av elleverans vara ett bra alternativ. Då överlåter ni till Vattenfall att prissäkra ert företags årsbehov och kan lugnt fokusera på er kärnverksamhet.

Klimatsmarta val

Vill ni ha hjälp med att få ert företag att bli klimatsmartare? All el ni köper av oss i Sverige är fossilfri och kommer från våra egna vind-, vatten- och kärnkraftverk. Om ni har behov kan ni även få elen märkt med Bra Miljöval – alternativt EPD-certifierad – eller en klimatneutral elleverans. Då väljer ni förnybar el från exempelvis vind- eller vattenkraft. Vi kan även hjälpa er att hitta rätt lösning för exempelvis utbyggnad av solceller, laddlösningar för elbilar eller en luftvärmepump för er fastighet. Vilka klimatval är viktiga för er? Kontakta oss så tar vi diskussionen vidare.

Vattenfall-Så fungerar elaffären-10

Handelsstrategi

Vid hantering av större elaffärer kan ni ta in någon av våra rådgivare som hjälper till att skräddarsy en elhandelsstrategi till ert företag. Vattenfall kan till exempel hjälpa er med att bevaka samt prissäkra elen åt er vid rätt tillfälle, det vill säga skydda er mot svängningar i elpriset, på kort eller lång sikt. Tillsammans lägger vi upp en långsiktig plan och våra rådgivare hjälper er att bevaka elmarknaden för att se till att ni har ett uppdaterat och kostnadseffektivt elavtal.

Sammanfattning

Vattenfall erbjuder elavtal som är skräddarsydda för ditt företags behov. Ni kan välja mellan fastprisavtal, rörligt spotpris eller en mix av spotpris och prissäkringar. Vill ni ha hjälp med att få företaget att bli klimatsmartare har vi flera olika lösningar. Vid större elaffärer kan ni även ta in en rådgivare som hjälper till att hantera företagets elinköp, till exempel genom att prissäkra elen utifrån en gemensam framtagen elhandelsstrategi och på så sätt skydda er mot svängningar i elpriset. Kontakta oss så tar vi diskussionen vidare tillsammans med er.

Vad ska du tänka på inför en elupphandling?

Att genomföra en elupphandling kan vara en utmanande process, särskilt för företag. Det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och ta hänsyn till alla frågor som kan uppstå. Vi tar dig genom allt du behöver veta i vår guide för att du ska kunna vara väl förberedd.

New call-to-action

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!