fossilfri, Hållbarhet och socialt engagemang

Regeringen satsar på grön återgång efter corona

Publicerad: 2020-06-08 Uppdaterad: 2020-06-09 kl. 07:14

grön-återgång-corona

När samhället öppnas upp efter pandemin återstår en del frågor kring hållbarhetsarbetet. Regeringen vill att gröna investeringar ska spela en stor roll i omstarten efter krisen.

– Ett nära samarbete med näringslivet är avgörande för att vi ska få en grön återhämtning, säger Miljöpartiets Isabella Lövin till Dagens Nyheter.

Regeringen har beslutat att förlänga initiativet Fossilfritt Sverige med fyra år, och utöka uppdraget med fler aktörer – både i Sverige och internationellt. Vice statsminister Lövin säger att Sverige inte har tid att sjösätta enorma stödpaket som “skjuter lösningen på klimatkrisen på framtiden”. Coronakrisen erbjuder ett unikt tillfälle att göra en grön återstart, och regeringen har förutom att förlänga Fossilfritt Sverige även skapat ett Klimatkollegium som ska se till att alla delar av politiken och samhället drar sitt strå till stacken.

Det är inte bara den svenska regeringen som är inne på den gröna investeringslinjen. En brittisk rapport från forskare vid Oxford University visar att hållbara investeringar i återstarten efter corona kan vara både klimatsmarta och effektiva stimulanser för ekonomin, skriver The Guardian.

Gröna investeringar – nerifrån och upp

Fossilfritt Sverige skulle ha avslutats vid årsskiftet, men förlängs alltså till sista december 2024. Det breda samarbetet innefattar verksamheter som står för 70 procent av Sveriges utsläpp. Initiativets arbetssätt uppmärksammades vid FN:s extrainsatta klimatmöte i New York i höstas, och nu är tanken att utöka uppdraget att omfatta även internationella aktörer.

– Man är imponerade av att man kan jobba så nära näringslivet som vi gör. Vi jobbar mycket mer med nerifrån och upp än andra länder, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, till DN.

Även Svante Axelsson vill lyfta gröna investeringar som en naturlig del av åtgärderna och återgången efter corona. I april publicerade han en debattartikel i Dagens Nyheter tillsammans med företrädare för ABB, Scania, SSAB och Vattenfall. I artikeln listar man sju initiativ som Sverige bör ta, både för att stimulera återstarten av samhället och för att minska utsläppen.

Initiativen innefattar bland annat upprustning av elnätet, produktion av grön vätgas, elektrifiering av vägarna och utbyggnad av järnvägsnätet.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!