Energiteknik, Fjärrvärme

Vargön värmer Vänersborg och lite till

Publicerad: 2019-06-19 Uppdaterad: 2020-03-20 kl. 12:05

överskottsvärme-vänersborg

Att återvunnen överskottsvärme från företag kan värma orter uppmärksammas allt mer. I Vänersborg har det varit självklart ända sedan fjärrvärmenätet byggdes på 1980-talet, men nu leds smältverket Vargöns spillvärme vidare även till grannstaden Trollhättan.

Nu värmer smältverket hundratals hushåll till

Det är så kallade avgaspannor vid smältverket Vargön Alloys som svarar för 80–90 procent av den årliga energin i Vänersborgs fjärrvärmeverksamhet, som drivs av Vattenfall Värme. Nätet värmer cirka 6.000 bostäder.

Vargön_Vänersborg
Bild från Vargön i Vänersborg

Möjlighet att spara värme

Förra året invigdes två ytterligare förbättringar av verksamheten: dels en ledning till Trollhättan som ligger runt en mil bort, dels en ackumulator som kan spara värme från smältverkets heta produktionstillfällen till senare tillfällen när fjärrvärmekunderna vill ha den.

– Med de här två åtgärderna har vi ökat nyttjandet av spillvärmen med uppemot 50 procent, säger Henrik Aleryd, anläggningschef vid Vattenfall Värme i Vänersborg.

– Framför allt har ackumulatorn gjort att vi har färre start och stopp på våra topplastpannor, som eldas med bioolja när det blir riktigt kallt. Förut behövde vi gå igång med dem i lägen där de knappt hann bli varma. Ledningen till Trollhättan bidrar dels genom att det går att sälja överskottsvärme från smältverket när Vänersborg inte kan utnyttja allt. Och dels genom att Vänersborg ibland kan köpa flisproducerad värme från Trollhättan hellre än att starta en egen oljepanna. Dessutom skulle kopplingen mellan orterna kunna lindra effekterna om det av något skäl uppstår störningar i produktionen. Ett win-win samarbete helt enkelt..

Vill du veta mer om fjärrvärme för företag? Besök då Vattenfall Fjärrvärme

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!