Elbilar

Vilken är den energisnålaste elbilen på marknaden?

Publicerad: 2020-02-19 Uppdaterad: 2021-04-23 kl. 14:32

elbil-bmw-vattenfall

Är elbilar en bra lösning på vägen mot hållbara transporter? Vi nystar i energianvändningen, jämför skillnaderna mellan förbränningsmotorer och el – och utnämner den mest energisnåla elbilen.

Vid slutet av 2019 fanns det närmare 100.000 laddbara bilar i Sverige, varav drygt 30.000 var rena elbilar – och antalet växer snabbt. Detta enligt data från Elbilsstatistik.se.

Många som skaffat elbil gör det säkerligen med en tanke på miljön – men är elbilar verkligen mer energieffektiva än sina bensindrivna motparter?

Den amerikanska energimyndigheten Department of Energy har gjort en utförlig sammanställning av hur el, hybrid och bensinbilar använder sin energi.

Bensinbilar är notoriskt ineffektiva med sin energianvändning. Av den energi som utvecklas i förbränningen av drivmedlet går mellan 68 och 72 procent förlorad direkt i motorn, det mesta i form av värme. Efter ytterligare några procents förlust via elektriska system, kontrollsystem samt via drivlinan är det bara 16-25 procent av energin som går till hjulen.

I en elbil är bilden helt annorlunda. Omkring 10 procent av energin går förlorad i laddningen via konvertering och batteriets naturliga motstånd. Det elektriska drivsystemet förlorar 20 procent, och ytterligare några procent går förlorade från kontrollsystem, luftkonditionering och andra eldrivna accessoarer i bilen. Är det en speciellt kall dag kan förlusterna vara högre i den här kategorin.

Allt som allt är det mellan 69 och 73 procent av energin som går till hjulen i en elbil. Och då har vi inte ens nämnt elbilens ess i rockärmen: regenerativ inbromsning. Tack vare att elbilar kan återvinna energi vid inbromsning återförs laddning till batteriet. Detta kan ge uppemot 17 procent av den tillförda energin tillbaka, vilket höjer den totala verkningsgraden ytterligare.

Vilken elbil är energisnålast på marknaden?

En del av energiförlusterna beror självklart på komponenterna och konstruktionen. Enligt data från Mest Motor, som sammanställt officiella siffror om jämfört med bilägares egna data, är det Huyndai Ioniq som toppar listan över de energisnålaste elbilarna.energiförbrukning-tabell

För att se hela listan, klicka här.

Som jämförelse kan noteras att en snål bensinbil drar över 50 kWh/100km om bensinförbrukningen är 0,5 liter per mil, enligt data från Energimyndigheten.

Det tål att nämnas att testet inte är standardiserat, samt att jämförelsen mellan energiformer som bensin och el kan anses missvisande. Detta eftersom de produceras på olika sätt, och kan framställas med större eller mindre inslag av fossilfritt ursprung.

miljon-elbilar-2030

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!