VF_clock_rgb 2018-12-03 Lästid: 1 min
Lagar och skatter

Energiskatt på el - vad är det som gäller?

Energiskatten som företag är skyldiga att betala kan variera kraftigt. Dels beroende på vilken typ av verksamhet som bedrivs, men även var någonstans i landet som företaget utövar sina tjänster. Viss typ av verksamhet har dessutom rätt till lägre eller ingen energiskatt, men det är inte alltid helt enkelt att veta vad som gäller.

Från och med 1 januari 2019 introducerades en förändrad skattesats för el som innebär att den nya Energiskatten för 2019 är 34,7 öre/kWh (43,38 öre/kWh inklusive moms).

Dessutom innebär de förändrade bestämmelserna från 2018 att det är ditt elnätsföretag som fakturerar dig energiskatten och som därefter redovisar och betalar pengarna vidare till Skatteverket. En rad nya verksamheter fick dessutom rätt till skattelättnader, bland annat vissa datacenter, och gränsen för snabbare återbetalning från Skatteverket sänks. Om detta är relevant för dig - läs mer om relaterade ämnen här.

Vi har sammanställt den viktigaste information hur du som företag hittar rätt i skattedjungeln. Ladda ner vår guide här!

New call-to-action