VF_clock_rgb 2019-11-19 Lästid: 1 min
Lagar och skatter

Energiskatt på el - vår guide för 2020

Den svenska regeringen har offentliggjort energiskatten för 2020. Från och med 1 januari 2020 introduceras en förändrad skattesats för el som innebär att den nya Energiskatten för 2020 är 35,3 öre/kWh (44,13 öre/kWh inklusive moms).

Energiskatten som företag är skyldiga att betala kan variera kraftigt. Dels beroende på vilken typ av verksamhet som bedrivs, men även var någonstans i landet som företaget utövar sina tjänster. Viss typ av verksamhet har dessutom rätt till lägre eller ingen energiskatt, men det är inte alltid helt enkelt att veta vad som gäller.

2018 ändrades bestämmelserna till att det är ditt elnätsföretag som fakturerar dig energiskatten och som därefter redovisar och betalar pengarna vidare till Skatteverket. En rad nya verksamheter fick dessutom rätt till skattelättnader, bland annat vissa datacenter, och gränsen för snabbare återbetalning från Skatteverket sänks. Om detta är relevant för dig - läs mer om relaterade ämnen här.

Vi har uppdaterat vår skatteguide för 2020 och sammanställt den viktigaste informationen som ditt företag behöver för att hålla koll på skattereglerna kring energi. Ladda ner vår guide här!

New call-to-action