AI

Hur robothunden Spot och Ai hjälper till att driva på energiomställningen

Publicerad: 2025-03-31 Uppdaterad: 2025-03-31 kl. 13:26

Robothunden Spot

Från robothundar i kärnkraftverk till datadrivna analyser av fiskars hälsa i vattenkraftverk används AI på allt fler sätt inom energibranschen. För Vattenfall har AI blivit ett viktigt verktyg – både för att öka säkerheten och för att stödja arbetet med klimatanpassning. 

Robothunden Spot patrullerar kärnkraftverket 

På Forsmarks kärnkraftverk har Spot, en fyrbent robothund från Boston Dynamics, börjat utföra uppgifter i miljöer där det kan finnas radioaktiva partiklar. Med hjälp av kamera, sensorer och en griparm kan Spot röra sig genom radioaktiva miljöer och samla in viktig data – snabbt, effektivt och utan fara för människor. 

Dagens robothundar som Spot är ett stort tekniskt kliv, men nästa steg är humanoida robotar som rör sig upprätt på två ben, vilket öppnar upp för ännu fler användningsområden. 

– En av fördelarna med humanoida robotar är att de kan arbeta i en befintlig miljö utan behov av anpassning. Dessutom kan de utföra uppgifter eller användas där människor inte bör vara. Ur ett hälso- och säkerhetsperspektiv kommer vi att nå en punkt där man frågar sig om man ska utsätta en människa för risk om det finns en robot som kan utföra uppgiften istället, säger Dag Wästlund, chef för Data Science och AI-sektionen på Vattenfalls forsknings- och utvecklingsavdelning. 

> Läs mer på The Edit 

Spot robothund
Foto: Martin Danielsson

AI effektiviserar hela energikedjan 

På Vattenfall:s forsknings- och utvecklingsverksamhet arbetar ett team på cirka 15 ingenjörer med att utveckla nya och mer avancerade metoder för att samla in och analysera data.

Målet? Att göra verksamheten mer effektiv och samtidigt bidra till den gröna omställningen.

– Idag finns det mycket uppståndelse kring AI och vad man kan göra med ChatGPT och andra modeller, men AI kommer att kunna göra så mycket mer än vad vi har sett hittills, säger Dag Wästlund som dagligen använder sig av tekniken – för kodning, rapportering och till och med för att skapa digitala avatarer som presenterar interna innovationsprojekt. 

Miljöövervakning med smarta sensorer

AI har också blivit ett värdefullt verktyg i miljöarbetet. På flera platser används drönare och AI-analys för att övervaka både byggnader och ekosystem:

  • I Goldisthal, Tyskland, analyseras drönarbilder av en damm för att detektera tidiga tecken på sprickbildning.
  • Vid Juktans vattenkraftverk har en digital 3D-modell skapats för planerad ombyggnation.
  • I Aberdeen, Skottland, följer AI fåglarnas rörelser genom ett vindkraftsområde.
  • I svenska Bruzaholm har tjädrar försetts med kameror och mikrofoner för att studera deras beteende under byggnation av vindkraftverk.
  • Vid Stornorrfors vattenkraftverk används kameror och AI-algoritmer för att analysera fiskars antal, hälsa och näringstillgång. Tekniken känner exempelvis igen svampangrepp – något som annars kräver manuell granskning.

Smart underhåll och optimering

AI hjälper också till att förutsäga underhållsbehov innan fel uppstår. I Vattenfall:s värmeanläggningar simuleras slaggbildning i förbränningsugnar för att justera driften i realtid. I kärnkraften optimerar AI placeringen av bränslestavar utifrån hur de böjs under drift – en lösning som både ökar effektiviteten och minskar risken för driftstörningar.

Snabb teknikutveckling möjliggör nya lösningar

Utvecklingen inom AI går snabbt. De språkmodeller som för bara några år sedan kunde sammanställa text och data har nu förmågan att tolka ljud, bild och video – ett steg mot verkligt autonoma system.

Dessutom tränas robotar idag i virtuella miljöer, där de kan misslyckas miljontals gånger tills de lärt sig rätt rörelsemönster – till exempel att gå i trappor eller dra i en brytare. Denna förmåga till självinlärning gör att robotar snabbt blir både billigare och mer kapabla.

AI formar framtidens hållbara energisystem

Med hjälp av AI och robotar effektiviseras energiproduktionen, arbetsmiljön förbättras och miljöpåverkan minimeras. Från robothundar i kärnkraftverk till algoritmer som analyserar fiskbestånd, visar Vattenfall hur tekniken kan användas för att skapa en mer hållbar framtid.

Det är tydligt att AI inte längre är ett verktyg för framtiden – utan en drivande kraft i dagens och morgondagens energisystem.

Källa: The Edit - How AI and robots are accelerating the energy transition 

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!