Hållbarhet och socialt engagemang, Biologisk mångfald

Bäst i Norden på biologisk mångfald

Publicerad: 2021-05-24 Uppdaterad: 2022-03-09 kl. 12:44

Bäst i Norden på biologisk mångfald

Det svenska miljökonsultföretaget Ecogain har granskat 240 storföretags arbete med att skydda och stärka den biologiska mångfalden. Efter att ha gått igenom alla företagens rapporteringar kom Vattenfall på första plats.

Biologisk mångfald och naturskydd är en nyckelfråga för Vattenfall. Det är inte bara ett fokusområde i företagets miljöpolicy, utan en central del av hela affärsverksamheten. Nu har man fått ett konkret bevis på att detta långsiktiga arbete håller högsta kvalitet.

När Ecogain, ett svenskt miljökonsultföretag specialiserat på biologisk mångfald, nyligen presenterade sitt årliga index för rapportering av biologisk mångfald placerade sig Vattenfall på första plats. Totalt har 240 storföretag i Norden och Baltikum granskats för sitt arbete med att skydda och stärka naturen som en del i deras affärsverksamhet.
Helle Herk-Hansen_2-3
– Vi är mycket stolta över att få ett kvitto på att vi är det mest framåtsträvande företaget när det kommer till biologisk mångfald. Förra året satte vi ett ambitiöst mål om att sträva mot en nettopositiv påverkan på den biologiska mångfalden och det är viktigt att vi kontinuerligt arbetar med att stärka naturskyddet, säger Helle Herk-Hansen, miljöchef på Vattenfall.

Nettopositiv inverkan på biologisk mångfald

Senast år 2030 ska en förbättrad biologisk mångfald vara en integrerad del av alla aktiviteter där Vattenfall har en påverkan på naturen. Företagets investeringar i en fossilfri framtid är redan i dag ett mycket viktigt bidrag. Men man arbetar även med en lång rad projekt för att utveckla nya innovativa lösningar för skydda och främja arter och naturmiljöer.

– Vattenfalls mål att ha en nettopositiv inverkan på biologisk mångfald till 2030 är i linje med vad vetenskapen kräver. Och de visar tydligt i sin hållbarhetsrapportering att de tar frågan om biologisk mångfald i beräkning i sina affärsprocesser. Detta har haft stor påverkan på resultatet i vår analys, säger Fredrik Höök, vd för Ecogain
New call-to-action

Nya affärsstrategier måste skydda naturen

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Frågan om hur vi kan värna den klättrar nu allt högre upp på den politiska dagordningen. Höstens globala toppmöte COP-15 kommer att spela en viktig roll för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Och även på EU-nivå märks arbetet med att skydda naturen i det nya åtgärdspaketet Green Deal.

- Vårt arbete med biologisk mångfald och hållbarhet är en förutsättning för att genomföra vår affärsstrategi. Detta alldeles oavsett om det rör sig om miljöanpassningar och flexibilitet i vår vattenkraft, nya tillstånd gällande vindkraft, eller ny affärsverksamhet som datacenters och Hybrit-projektet, säger Anna Borg, koncernchef och VD för Vattenfall.

Läs mer om Ecogains rankning av biologisk mångfald inom näringslivet

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!