Sol på kartan hos allt fler kommuner

Publicerad: 2020-01-28 kl. 15:19

Medium Screen 72 DPI-Vattenfall_Customer_Women_Solar_Panels_Residental_Area_122

Funderar du på att mäta hur mycket solenergi som faller in på ditt tak? Kanske blir du då förvånad över att din kommun mycket väl redan kan ha gjort mätningen åt dig – och redan har svaret i en färglagd karta på sin webbplats.

Solkarta Källa Google o Falkenbergs kommunFärdiga kartor över solpotentialen  varje tak finns redan hos många kommuner. (Källa: Falkenbergs kommun / Google) 

Startsträckan är inte alls så lång som man skulle kunna tro för den som vill förutse vad en egen solcellsanläggning skulle ge för utfall. Här finner du till exempel en webbaserad kalkylator där du kan fylla i de trots allt ganska få uppgifter som behövs för att få ut en prognos – både för elmängden och lönsamheten.

Allt fler kommuner låter också kartlägga sina medborgares solchanser, med höjdmätningar från luften, och publicerar färglagda interaktiva kartor på nätet. Väderstreck och taklutning är förstås avgörande för om ditt tak målas rött (stor solenergimängd) eller blått (liten mängd). Listor med länkar till olika kommuners kartor finner du exempelvis hos branschföreningen Svensk solenergi eller på experten Bengt Stridhs personliga villablogg. I Stockholmsregionen finns Energi- och klimatrådgivningen, som berättar mer här om vad kartorna säger.

Om kommunen inte har någon solkarta då? På sin blogg tipsar Bengt Stridh om en beräknings-app på en webbsida hos EU-kommissionen, baserad på en karta som täcker hela EU och stora delar av världen.

Vattenfall InHouse

Funderar ni på att ställa om till en hållbar energiproduktion?

Vi erbjuder skräddarsydda energilösningar efter behov där vi sätter upp solceller, borrar för värmepumpar, installerar laddboxar – allt enligt fastighetens förutsättningar. Vi tar hand om allt från design och investering till drift, underhåll, styrning och optimering av fastighetens energisystem.

www.vattenfall.se/inhouse

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!