Publicerades: 2022-08-04 Lästid: 2 min
energiomställning

Motorcykeln utan koldioxidutsläpp

Ladda ner som PDF

Svenska CAKE har fått stor uppmärksamhet för sina smarta, miljövänliga elmotorcyklar. Nu siktar de ännu högre – att med hjälp av Vattenfall göra hela produktionen för modellen Kalk fossilfri.

Vattenfall samarbetar med motorcykeltillverkaren CAKE för att utveckla den första fossilfria elmotorcykeln. Samarbetet handlar om att dela på kunskaper och expertis för att nå målsättningen om en serieproduktion av den fossilfria motorcykeln 2025.

– Detta samarbete är ett utmärkt exempel på hur vi kan bidra med vår kunskap på området för fossilfrihet och expertis kring leverantörskedjan för en produkt som siktar mot att bli utsläppsfri, sa Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld i ett pressmeddelande när samarbetet inleddes förra året.

Hållbara material och lätt att reparera och återvinna

En nyckel när det gäller hållbarhet är att själva produkterna har lång livslängd. Därför är CAKE:s motorcyklar konstruerade med hållbara material och med goda möjligheter att reparera och byta ut delar. Det faktum att motorcyklarna har ett batteri i stället för en förbränningsmotor gör redan det att konstruktionen blir betydligt lättare.

Small Screen 72 DPI-Vattenfall_cake_bike_se_2021_01-1

Koldioxidutsläppet ska vara noll år 2025

Tidigare i år gjorde Vattenfall och CAKE ett gemensamt arbete där de gjorde en livscykelanalys på varje komponent som ingår i en Kalkmotorcykel och kom fram till det totala koldioxidutsläppet 1,186 kg CO2. Målet är alltså att det värdet ska pressas ned till noll till år 2025.

Läs mer om vad en livscykelanalys är och vikten av att göra dem

Om CAKE

CAKE är ett Stockholmsbaserat företag som grundades 2016. Den första motorcykelmodellen Kalk lanserades 2018 och är avsedd för tävling och off road. Ytterligare en kom 2019, med många möjligheter att anpassa för olika behov och där det även går att använda strömmen till externa apparater.

Förra året lanserades även en moped och det senaste tillskottet är två cyklar och en motorcykel för barn. Företaget har vunnit en mängd olika designpriser runtom i världen.

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara ner artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till dig via mejl.