Energiteknik, Kunder, power-as-a-service, Kiruna

Vattenfall och LKAB testar elbuss för transport i gruvorna

Publicerad: 2020-05-19 Uppdaterad: 2022-11-16 kl. 10:35

Vattenfall och LKAB testar elbuss för transport i gruvorna

Vattenfall har tillsammans med LKAB genomfört ett test med elbuss för att transportera gruvpersonalen i Malmberget och Kiruna till sina arbetsplatser. LKAB ser tester av elbussar som ett led i att elektrifiera hela gruvdriften och på så sätt både minska företagets totala koldioxidutsläpp och behovet av dyr ventilation i gruvorna. 

Vattenfall har av LKAB fått i uppdrag att undersöka vad en konvertering till helelektriska bussar för personaltransport både ovan och under jord skulle innebära.

Vattenfall har av LKAB fått i uppdrag att undersöka vad en konvertering till helelektriska bussar för persontransport både ovan och under jord skulle innebära.

– Med vår funktionslösning Power-as-a-Service tar vi ett totalåtagande där vi bygger, finansierar, ansvarar för driften och äger laddinfrastrukturen för elbussar, säger Peter Hellberg, affärsutvecklare på Vattenfall Network Solutions.

Ren luft i gruvan är en förutsättning för produktionen. Idag krävs mycket energi för att driva ventilationen.

– Kan vi minska dieselavgaserna i gruvan vinner både människa och klimat på det. Vi kommer att minska våra koldioxidutsläpp med sju ton per månad om vi kan ersätta alla våra befintliga dieselbussar som transporterar ner vår personal i gruvorna, säger Stefan Strömbäck, produktionschef inom Driftservice vid LKAB i Malmberget.

Elbussen som nu testats är tillverkad av finska Linkker och har kapacitet att transportera 44 personer vid varje tur. Bussen har testats under hösten 2019 i Malmberget och Kiruna, både ovan och under jord, och nu diskuteras ett längre samarbete.

Bussresan till gruvans lägsta nivå på 1345 meters djup är 1,5 mil lång och tar omkring 35 minuter. Förutom att elbussar inte släpper ut några avgaser så kan bussen utnyttja nedförslutningarna till att generera energi som kan lagras i bussens batteri. Detta förlänger bussens aktionsradie samtidigt som slitaget på bussens bromsar minskar.

Idag används en laddare med kabelanslutning som elbussen laddas med under natten. Elbussar som går i stadstrafik kan snabbladdas med så kallade pantografer, en strömavtagare på bussens tak, något som är möjligt även på denna buss.  


Vill du veta mer om vad Vattenfall gör inom elektrifierade transporter?

Vill du prata med en specialist?  Kontakta oss

 

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!