Så förbereder du parkeringen för laddning

Publicerad: 2019-08-29 kl. 12:00

elbilar-740x420-619528-edited

Nya och gamla parkeringar med totalt miljontals bilplatser väntas omfattas av nya krav, som ska bädda för en enorm svensk utbyggnad av laddningspunkter för elfordon.

Elbilsägaren som söker en laddstolpe ska inte behöva leta länge. Åtminstone inte enligt Boverkets planer för laddinfrastruktur, som ska börja omsättas i gällande regler redan nästa vår. Förslaget har lämnats till regeringen, som har beställt det och som ska fatta beslutet.

Kraven gäller i första hand vid nybyggnad, och i vissa fall vid ombyggnad, till exempel större renoveringar, och berör parkeringar med fler än 10 parkeringsplatser i en byggnad eller på dess tomt.

  • För nya och ombyggda bostadshus krävs kanaler för elkablar till varje parkeringsplats.
  • För nya och ombyggda lokalbyggnader krävs sådana kanaler till minst en femtedel av parkeringsplatserna, och även minst en laddningspunkt per bilparkering.

Dessa regler föreslås införas senast den 10 mars 2020, med övergångsbestämmelser under första året.

En per parkering

Boverket föreslår också krav på efteranpassningar på befintliga lokalbyggnader, om deras bilparkeringar har fler än 20 platser (i byggnaden eller på byggnadens tomt). Där ska det installeras minst en laddningspunkt per parkering, enligt regler som ska införas i början av år 2025.

Reglerna införs i form av ett tekniskt egenskapskrav i plan- och bygglagen, och det faller på byggnadsnämnderna att svara för tillsyn och kontroll.elbilar

Nära miljontals parkeringsplatser

Boverket har låtit teknikkonsultföretaget Sweco beräkna hur många parkeringsplatser som berörs. De regler som först börjar gälla, för bland annat nybyggen, väntas varje år röra totalt 1200–1900 byggnader, med mellan 53.000 och 96.000 parkeringsplatser.

Men de riktigt stora bestånden blir berörda i och med de retroaktiva kraven från 2025. Då väntas mellan 33.000 och 50.000 byggnader påverkas. Tillsammans rymmer de 3,3–4,3 miljoner parkeringsplatser, enligt Swecos beräkning.

 

 

Vattenfall InHouse

Funderar ni på att ställa om till en hållbar energiproduktion?

Vi erbjuder skräddarsydda energilösningar efter behov där vi sätter upp solceller, borrar för värmepumpar, installerar laddboxar – allt enligt fastighetens förutsättningar.

Vi tar hand om allt från design och investering till drift, underhåll, styrning och optimering av fastighetens energisystem.

www.vattenfall.se/inhouse

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!