Energin kan visa vägen när BRF:en ska bli hållbar

Publicerad: 2019-08-21 Uppdaterad: 2021-04-19 kl. 06:46

finansiera-energilosning-brf-fastighetsagare2

Ja, hållbarhet är mycket mer än bara energilösningen – särskilt när även social hållbarhet räknas in. Men nya energimöjligheter, kring exempelvis solelsproduktion och elfordon, kan vara effektiva att börja med hos de många bostadsrättsföreningar som behöver komma i gång med sitt hållbarhetsarbete.

Hittills har det varit trögt i starten för hållbarhetsarbetet hos Sveriges bostadsrättsföreningar. Enligt en enkätundersökning, som publicerades av förvaltningsföretaget SBC Sveriges Bostadsrättscentrum i somras, är det bland unga bostadsrättsägare bara 10 procent som säger sig se att deras bostadsrättsförening arbetar aktivt med sociala och ekologiska hållbarhetsfrågor.

Den låga siffran gäller åldersspannet 18–30 år. För den totala gruppen var siffran 17 procent. Hela 22 procent svarar att frågorna inte diskuteras alls i deras föreningar.

Solceller i topp

I en bostadsrättsförening kan social hållbarhet stärkas av ytor för samverkan, till exempel genom gemensamma styrketräningslokaler eller övernattningslägenheter. Och när det gäller ekologisk hållbarhet har energiåtgärderna inte oväntat en framträdande plats.

I sin undersökning listar SBC de hållbara investeringar som flest bostadsrättsägare anser öka värdet på bostaden. Solceller toppar listan, och följs i tur och ordning av gym/spa, övernattningslägenhet, laddstationer för elbilar samt förutsättningar för kompost och källsortering.

Du som är nyfiken på solceller – ta en titt på checklistan, och läs om hur vi till och med kan hjälpa dig att får dem på plats utan stor investering från din bostadsrättsförenings sida.

Vattenfall InHouse

Funderar ni på att ställa om till en hållbar energiproduktion?

Vi erbjuder skräddarsydda energilösningar efter behov där vi sätter upp solceller, borrar för värmepumpar, installerar laddboxar – allt enligt fastighetens förutsättningar.

Vi tar hand om allt från design och investering till drift, underhåll, styrning och optimering av fastighetens energisystem.

www.vattenfall.se/inhouse

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!