Solceller, Uppsala, fossilfritt

Nu producerar 11 000 nya solceller energi till Uppsala

Publicerad: 2021-03-15 kl. 07:52

Nu producerar 11 000 nya solceller energi till Uppsala

Nu står den äntligen klar, Uppsalas nya solcellspark! Vattenfall har på uppdrag av Vasakronan designat och installerat 11 000 solceller, som nu producerar ren och fossilfri energi till området.

Det var i januari förra året som avtalet skrevs mellan Vattenfall och Vasakronan, som är initiativtagare och ägare till solcellsparken. Vattenfall fick uppgiften att omvandla det 7 hektar stora området i Fyrislund i Uppsala till ett solenergicentrum. Uppdraget var att designa, installera och sedan sköta driften av själva parken. Anläggningen har en planerad effekt på 4,4 MW, vilket motsvarar värme och elbehov för cirka 240 hushåll. Fotograf Gustav Kaiser

Ulf Näslund som är chef för teknikutveckling på Vasakronan berättar i en intervju att fastighetsbranschen står ensam för närmre en tredjedel av den totala energianvändningen i Sverige och en femtedel av koldioxidutsläppen.

– Vi har ett stort jobb att göra för att minska energianvändningen och det gör vi på Vasakronan. Sedan 2008 har vi minskat den med nära 60 procent. Men det räcker inte. Vi måste även producera, hitta ett sätt att flytta och även lagra energi. Solparken är en del i helheten, ett sätt att tillföra förnyelsebar el till elnätet helt enkelt, säger han.

Del i ambitiöst klimatarbete

Att man valde att bygga just i Uppsala beror på flera olika saker. Dels för att Uppsala kommun sedan flera år har ett ambitiöst klimatarbete, bland annat via samarbetet Uppsala klimatprotokoll och målsättningen att vara klimatpositivt 2050. Uppsala ligger dessutom i ett av de områden som har kapacitetsbrist på el.

– Att då tillföra produktion är naturligtvis bra. I kombination med ett framtida batterilager kan anläggningen bidra positivt till att förbättra den bristsituation som nu finns, säger Ulf Näslund.

Lovisa KojolaLovisa Kojola är projektledare för solcellsparken för Vattenfalls räkning och har varit med sedan planeringsstadiet. Hon är mycket nöjd över hur byggprojektet har fortlöpt.

– Trots pandemi och allt som följer med det har vi kunnat hålla tidplanen och byggprocessen har gått smidigt. Materialet har kommit in som det ska och vi har haft ett jättefint samarbete med Vasakronan. Nu känns det otroligt kul att se anläggningen producera ren och fossilfri energi till området, säger hon.

Solenergi tar jättekliv

Att solenergi är på stark frammarsch i Sverige råder det inga tvivel om, berättar Lovisa Kojola. Själv har hon jobbar med solenergi sedan 2016. För bara ett år sedan minns hon tidningsrubriker som stoltserade med att den största solcellsparken i Sverige producerade 18 MW. Nu finns flera aktörer som planerar anläggningar för 100 MW.

– Det är ju ett jättekliv framåt på kort tid. Men ska Sverige lyckas att nå klimatmålen behöver vi solenergi, det är en viktig del av vår energimix. Vi ligger dessutom efter många andra länder i frågan och behöver komma i kapp. Därför är jag extra stolt över solcellsparken i Uppsala, säger hon.

Foto: Gustav Kaiser/Vasakronan samt Solna Fotocenter

Ladda ner artikel som PDF

Vill du spara artikeln eller skriva ut den? Ladda ner artikeln via knappen nedan så skickas den direkt till din mejl.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!