00:00:01 Jens Berggren
Femton minuter av berömmelse för femtonminutersavräkning! I vår ska hela EU samtidigt gå över till att handla el i kvartar. De senaste 30 åren, sedan elmarknaden avreglerades 1996, har vi i Norden hanterat el i timslottar. Som med alla ökningar av upplösning - i våra foton såväl som på våra skärmar - är tanken att elmarknaden tydligare ska kunna se och hantera de finare detaljerna för att skapa en bättre helhetsbild. Men som alla vet drar mer högupplösta bilder, mer data, kan kräva bättre IT-system och tar lite tid att vänja sig vid. Behöver man som elkonsument göra något för att dra nytta av den här omställningen? Finns det några möjligheter och fallgropar med femton minuter? Det här är Energy Plaza podcast. Jag heter Jens Berggren och är klimatcoach på Vattenfall. Med mig för att på mindre än femton minuter förklarar allt som är värt att veta om just femtonminuters-reformen har jag Daniel Sommar, Vattenfalls elmarknadsexpert.
00:01:14 Jens Berggren
Välkommen Daniel, vad trevligt att du är här!
00:01:16 Daniel Sommar
Tack så mycket!
00:01:17 Jens Berggren
Den fråga jag får nästan allra mest är, varför just 15 minuter?
00:01:23 Daniel Sommar
Man gjorde en stor kostnads-nyttoanalys i Europa och så utvärderade man lite olika alternativ. Man tittade på 60 minuter, man tittade på 30 minuter, 15 och även 5 minuter. Och då kommer man fram till att just 15 minuter var det som skulle skapa mest nytta, till minst kostnad ur ett europeiskt perspektiv.
00:01:42 Jens Berggren
Okej, och anledningen till att man gör det här är att vi måste hålla hela energisystemet i balans. Elen är den absoluta färskvaran som måste produceras i samma stund som den konsumeras. Är det det som gör att vi måste byta?
00:01:56 Daniel Sommar
Ja, det är väl en del av förklaringen i varje fall. Precis som du säger så måste det vara balans hela tiden. Varje sekund så måste man ju producera ungefär lika mycket som man förbrukar för att hålla frekvensen i systemet på 50 Hz. Men man ser också stora nyttor med att ha samma upplösning i alla europeiska länder. Det hade man inte riktigt innan. Så att man kan utbyta el enklare mellan olika gränser mellan olika länder. Så till exempel om det blåser mer i Spanien så vill vi kunna transportera billig energi på ett smidigare sätt till norra Europa och tvärtom.
00:02:28 Jens Berggren
Och då måste det vara samma upplösning på alla olika marknader, för annars krockar de med varandra?
00:02:33 Daniel Sommar
Ja och så får man ju mer liknande förutsättningar och då hoppas man att man ska kunna utbyta energi bättre. Och så får man en harmonisering av elmarknaden och på så sätt hoppas man också kunna uppnå andra nyttor som effektiviseringsnyttor eftersom att det blir en större marknad. Men precis som du sa i början så får vi också in mer variabel produktion och då är det ju också viktigt att man har en upplösning på marknaden som stöttar den produktionen, så att man får tydliga pris och styrningssignaler för att upprätthålla den balansen.
00:03:03 Jens Berggren
Jag roar mig lite med att bara titta på hur data ser ut, och kunde se att om man tittar från en timme till nästa under de senaste två-tre åren som jag tittat, det fanns hopp på över 5 kr mellan timmen och timmen som kom efter eller före. Är det det här som har gjort att man måste hacka upp den där femkronan i mindre delar för att få systemet att funka?
00:03:24 Daniel Sommar
Kanske inte exakt att man måste hacka upp de här stora pengagapen, men man vill ju få en mer granulär prisstyrning så att man får en mjukare övergång. Så att det blir mindre volymer som de systemansvariga behöver balansera med, så det är inte bara därför, men det är ju såklart en av nyttorna som man hoppas att uppnå.
00:03:47 Jens Berggren
Och då om man tänker sig att, nu är det inte många tillfällen det var så mycket som 5 kr, om man har ett stort hopp är det tanken att man får några lägre timmar i början och några högre.. kvartar såklart! Det är svårt det här, men man får lite lägre kvartar i början och lite dyrare kvartar på slutet, så att man kan “rampa in” produktion och “rampa ut” om man behöver göra det?
00:04:10 Daniel Sommar
Ja precis. Man får ju mer mer granulär prisstyrning av både produktion och förbrukning.
00:04:16 Jens Berggren
Och du sa att det var det här väderberoendet som gör att vi måste göra det här. Kommer vi få in mer av den här väderberoende-produktionen nu? Kommer det finnas plats i systemet på grund av att vi gör den här förändringen eller måste det till en massa annat också?
00:04:29 Daniel Sommar
Det behövs säkerligen en massa annat också, men just det området kanske inte är mitt riktiga expertområde, men man hoppas ju att det ska stötta den övergången så att det blir enklare att hantera den här tillkommande, variabla produktionen.
00:04:42 Jens Berggren
Kommer den här övergången med 15 minuter överallt, samtidigt i hela Europa att funka?
00:04:49 Daniel Sommar
Någon gång kommer det säkert att funka. Man har ju haft vissa utmaningar med att hålla tidsplaner, så det flyttas på lite fram och tillbaka hela tiden. Det senaste nu är slutet av Q1, alltså första kvartalet 2025, så får vi se om det blir så.
00:05:07 Jens Berggren
Det där är ju lite förvånande också därför att redan för ett år sedan så kunde man ju få sin förbrukningsdata uppdelad på 15-minutersslottar från sin elnätsleverantör. Så det kändes ju som att systemet funkade då. Vad är det mer som behövs och varför har det tagit så lång tid?
00:05:26 Daniel Sommar
Mätvärdena är en väldigt viktig del i den här omställningen, för om man inte kan mäta på 15 minuter så spelar det inte så stor roll att man har ett pris på 15 minuter. Om du bara har mätt på en timme så spelar det ingen roll var kvartarna är på prissidan. Så man behöver också få priser. Och för att kunna få priset på 15 minuter så är det ganska mycket som behöver ändras i systemet. Både i Norden och Sverige men också nere i Europa. Och vissa marknader i Europa har haft 15 minuter upplösning på vissa marknader, inte på spotmarknaden eller Dagen-före marknaden, men på intradagmarknaden bland annat. Men man behöver den systemansvariga myndigheten, Svenska kraftnät i Sverige, behöver ha verktyg för att kunna balansera systemet på ett annat sätt, med 15 minuters upplösning, och kunna förbereda sig inför drifttimmen så att de håller balansen varje sekund.
00:06:17 Daniel Sommar
Det har varit ett jättestort projekt där de ska ställa om till den marknaden. Sen finns det också en massa algoritmer i dataprogram, precis som vi sa i början, det krävs mycket mer datakraft. Och det behövs nya sätt att räkna på för att kunna få ihop ett priskryss där utbud och efterfrågan möts med 15-minutersupplösning istället för timupplösning. Det har varit väldigt utmanande och det är en algoritm som heter Ufemi-algoritmen, och den är gemensam för alla länder i Europa, så den måste också ställas om. Och det har dragit ut på tiden. Och sen så behöver TSO:erna, de systemansvarig myndigheterna eller aktörerna i respektive land dela ut kapacitet mellan de olika budområdena. Mellan SE3, där vi befinner oss i Stockholm och till exempel till SE2, en bit upp i norra Sverige, så behöver man då säga att det finns så här mycket överföring mellan de här två budområdena varje kvart för att man ska kunna handla med kvartsupplösning mellan budområdena och till exempel få ner produktion från norra Sverige mot förbrukning i södra Sverige, så som systemet ser ut just nu.
00:07:23 Jens Berggren
Det här är sånt som pågår bakom kulisserna om man säger så. Det som man som kund ser är nätpriset och man ser spotpriset. Och sen är det en massa annat som händer i bakgrunden och det är de delarna som inte riktigt har funnits på plats än.
00:07:37 Daniel Sommar
Ja, och det är de som är väldigt komplexa att få till på ett bra sätt och framför allt på ett tryggt sätt. För vi vill ju inte att någonting tråkigt händer så att det blir mörkt. Det vore ju otroligt tråkigt. Så man är väldigt mån om att den här övergången ska ske driftsäkert.
00:07:56 Jens Berggren
Och samtidigt i hela EU, plus Norge och några andra länder också. Det känns som det är ganska svårt?
00:08:03 Daniel Sommar
Det verkar ju som det med tanke på att tidsplanen flyttas lite hela tiden. Som sagt, vissa saker, i vissa länder har man redan lyckats ställa om och vi har ställt om mätningen här i Sverige och då obalansavräkningen är omställd till 15 minuter. Men där har man inga prissignaler. Och då kanske du undrar vad obalansavräkning är?
00:08:21 Jens Berggren
Jajamän!
00:08:22 Daniel Sommar
Som balansansvarig, den som är den aktören på marknaden, som är ansvarig för att säkerställa att man handlar eller säljer lika mycket el som ens kunder kommer förbruka eller producera varje timme, ska börja göra det på en kvart! Men man behöver ju då incitament för att man ska handla rätt, och det är det lite obalansavräkningen till för att säkerställa. Man jämför hur mycket el förbrukade och producerade dina kunder? Hur mycket el köpte eller sålde du på marknaderna? Är det lika mycket eller inte? Och har man köpt fel, vilket man nästan alltid gör för att det är jättesvårt att gissa i förväg hur mycket ens kunder kommer förbruka eller producera, då kan det kosta pengar eller så kan man tjäna pengar på det. Man har hjälpt systemet att vara i balans.
00:09:05 Jens Berggren
Men det känns som att det här borde bli mycket lättare med 15 minuter. Annars måste man gissa för en hel timme. Om man bara gissar för 15 minuter så skulle det vara enklare tänker jag. Men det kanske inte är så?
00:09:14 Daniel Sommar
Så kan man ju tänka. På vissa sätt skulle det kunna vara så. Men det är också så att det är ganska mycket som gömmer sig inom den här timmen, som gör att det blir lite enklare att prognostisera på en timme. Till exempel om du sätter igång din tvättmaskin hemma första kvarten i en timme, så skulle jag börja gissa vilken kvart du kommer att sätta på diskmaskinen? Nu behöver jag ju bara gissa vilken timme du sätter på diskmaskinen.
00:09:39 Jens Berggren
Och då kan felen, om man säger så, ta ut varandra för att de balanserar...
00:09:43 Daniel Sommar
De nettas inom timmen liksom. Har du gissat för mycket en kvart och för lite en annan kvart så spelar det ingen roll över en timme. Så det kan ju bli mycket mer utmanande att börja gissa på på kvartsnivå ur det perspektivet. Samma sak med till exempel solproduktion eller vindproduktion. Kommer det in en vindby en kvart så kommer det värdet bli helt annorlunda, eller åker förbi lite moln just den kvarten så kommer det bli helt annorlunda. Jag tror ändå att det ställer större krav på prognosen om man ska kunna gissa med samma precision inom kvarten som inom timmen.
00:10:16 Jens Berggren
Vad gör det för skillnad för kunderna då? Våra företag där ute som ska sitta här helt plötsligt får 15 minuter istället för en timme? Kommer det vara någon skillnad för dem?
00:10:26 Daniel Sommar
Det korta och väldigt enkla svaret är nej, det blir egentligen inte så stora skillnader, men vi hoppas ju att det blir ett system som blir enklare att hålla i balans och som kan ta in mer förnyelsebart och som där priser bättre speglar behovet, eller hur det fungerar i systemet. Poängen från grunden är att vi ska harmonisera den europeiska elmarknaden och kunna hantera mer variabel produktion och sådana saker. Om man har gjort den här kostnads-nyttoanalysen så ur ett stort perspektiv, så ska det här leda till en massa fördelar. Men för den enskilda kunden så kanske man inte ser några direkta fördelar i det korta perspektivet.
00:11:03 Jens Berggren
Det här är alltså ingenting man måste göra när det här händer. Inte så att man måste springa iväg och programmera om hela sitt IT-system eller göra helt andra uppköpsprocesser?
00:11:13 Daniel Sommar
Inget man måste göra. Men såklart, nu börjar vi titta på kvartar där det kommer finnas möjligheter och det kommer att finnas risker som kommer behöva hanteras, men man måste inte hantera dem. Precis som att man inte måste hantera det idag, när vi kör allt på timme. Det är stora variationer mellan en timme och en annan idag. Men det är klart, har du jättestora variationer mellan de olika kvartarna så finns det möjligheter att vara mer flexibel. Du behöver inte lika mycket energi och inte lika mycket tid för att göra någonting på kvartsnivå som på timnivå såklart. Och det finns kanske fler marknader att vara aktiv på. Balansenergimarknader och sådana saker, FCR kanske blir enklare också.
00:11:53 Jens Berggren
Om jag förstår dig rätt, det är ingenting man måste göra, ingenting som blir sämre. Men det finns några små möjligheter att få det lite bättre. Man kan få lite bättre koll på sin förbrukning, med att man får kvartsavräknade mätvärden och då kan man på något sätt effektivisera sin verksamhet med hjälp av den här informationen.
00:12:11 Daniel Sommar
Ja, och man kan ju till exempel om man kör saker sekventiellt, eller om man kör det i batcher tillsammans, så kan man ju titta på det om man vill börja nyttja prisskillnader som är på kvartsnivå och sådana saker. Det är klart, det kan ju bli så att någon ser att din uttagsprofil, om man är en väldigt stor kund till exempel, att det är väldigt mycket stökigare på kvartsnivå, att det är mycket större skillnader från en kvart till en annan mot hur det är på timme. Då kan det ju bli att det blir lite dyrare att hantera de skillnaderna. Men det blir en mer rättvis prissättning av alla kunder också.
00:12:45:23 Jens Berggren
Härligt! Tack så hemskt mycket Daniel!
00:12:48 Daniel Sommar
Tack, tack!
00:12:49 Jens Berggren
Vi hoppas att du som har lyssnat har fått en tydligare bild av 15-minutersreformen. Vill du veta mer så titta i avsnittsbeskrivningen för länkar till artiklar och ladda ner vår guide som svarar på alla de vanligaste frågorna. Tack för att du har lyssnat. Vi hörs i nästa avsnitt.