EU:s uppdaterade direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD) innebär skärpta krav på energieffektivitet, klimatpåverkan och fossilfri energi. Reglerna omfattar både nya och befintliga byggnader och påverkar hela bygg- och fastighetssektorn. Sverige har fram till den 29 maj 2026 på sig att införa de nya reglerna i nationell lagstiftning. Boverket ansvarar för att ta fram underlag och föreskrifter.
Målet är tydligt: senast 2050 ska alla byggnader inom EU vara så kallade nollutsläppsbyggnader. För offentliga nybyggnationer börjar kraven redan 2028, medan alla nya byggnader omfattas från 2030. Det innebär att byggnades klimatpåverkan ska vara minimal – sett över hela livscykeln. Än så länge finns inga exakta gränser för energiförbrukning i en nollutsläppsbyggnad.
> Läs mer om energianvändning för fastigheter
Med en ny gemensam energiskala från A till G får EU:s medlemsländer ett enhetligt sätt att visa en byggnads energiprestanda. Klass A är reserverad för nollutsläppsbyggnader, medan G motsvarar de sämsta. Syftet är att öka transparensen och göra det lättare för investerare, hyresgäster och fastighetsägare att fatta informerade beslut baserade på byggnaders faktiska prestanda.
Från 2028 måste alla nya byggnader över 1 000 kvadratmeter redovisa sin klimatpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv. Två år senare gäller detta alla nybyggnationer, med vissa undantag. Det innebär att byggnaders GWP (Global Warming Potential) måste analyseras och dokumenteras redan i projekteringsfasen – från materialval till rivning.
För byggbranschen kräver detta nya kompetenser och verktyg. Klimatdata måste samlas in från leverantörer, och digitala system för klimatberäkningar blir en del av bygglovsprocessen.
> Vill du veta mer om livscykelanalyser? Klicka här.
Nya byggnader, samt befintliga som genomgår större renoveringar, ska i allt större utsträckning förses med solceller – särskilt när det gäller offentliga byggnader, kommersiella fastigheter och flerbostadshus. Även krav på lagring av energi förväntas växa i takt med utvecklingen.
Större delen av Europas byggnader är äldre och ineffektiva. Därför riktar direktivet särskild uppmärksamhet mot att renovera fastigheter med låg energiprestanda. Kraven införs stegvis och fokuserar på att minska energianvändningen snarare än att bara ersätta den med fossilfri energi. För Sveriges fastighetsägare innebär detta att energieffektiviserande renoveringar – såsom isolering, fönsterbyten och smart energistyrning – blir en strategisk investering.
Boverket har inlett arbetet med att ta fram nya svenska föreskrifter i linje med EPBD. För byggföretag, energikonsulter och fastighetsägare gäller det att redan nu börja rusta sig – både tekniskt och strategiskt – för att möta framtidens krav.
> Läs mer på Boverkets hemsida
Tidslinje för genomförande2024 |